Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja, 2015

2015-04-20 15:15:11

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból elüldözött, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberre emlékezett meg a Rákóczi Szövetség a Parlament Felsőházi termében április 12-én. Diákjaink Mojzes Zsófia tanárnő szakmai vezetésével pályamunkát adtak be, így nyertek meghívást erre a megemlékezésre.

 
 
 
A Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták, így diákjaink is ajándékot kaptak az emléknap alkalmából meghirdetett pályázatra beérkezett munkáikra. Az ünnepélyes eredményhirdetést a zsűri elnöke, Izsák Lajos történészprofesszor úr vezette be. A pályázatokat Kun Ferencz, a zsűri tagja, a Rákóczi Szövetség alapítója és egykori alelnöke méltatta. Egyébként 65 pályázat érkezett, s valamennyi pályázó meghívást kapott e rendezvényre. (A pályázatról szóló cikkünk itt olvasható.)
 
 
Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet. Korpás Réka, felvidéki népdalénekes éneke után Őry Péter, az MKP alelnöke emelkedett szólásra, majd Lukács Ferenc, egykori kitelepített, a Rákóczi Szövetség pénzügyi titkára elevenítette fel fájó, személyes emlékeit. A parlamenti emléknapot Korpás Réka, felvidéki népdalénekes műsora zárta, s egy állófogással ért véget az összejövetel. 
 
 
A Rákóczi Szövetség az emléknap alkalmából még a Magyarság Házában egy gálaműsorral emlékezett meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból elüldözött, Magyarországra telepített magyarokról.
 
Hujbert István