Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A Futsal Diákolimpia Országos Döntőjén csapatunk bronzérmes lett

2013-01-29 09:24:46

 

Iskolánk futsal csapata a selejtezők után jó reményekkel indulhatott el a sportág idei legnagyobb korosztályi megmérettetésén, a Diákolimpiai Döntőn, amelynek megnyitó rendezvényére a Boronkay tornatermében január 25-én került sor. 

Január 25-én 17:00 órától
az egyik tantermünkben a technikai értekezlettel kezdődött az eseménysorozat, ahol megtörtént a csoportbeosztások sorsolása is. Egy veszprémi iskola visszalépése miatt a Boronkay mellett még egy váci csapat (Madách Gimnázium) is bekerült a mezőnybe, mint a rendező Pest megye bajnokságának második helyezettje. 
 
 
 
18:00 órától
20 csapat részvételével kezdődött el a megnyitó ünnepség, amelynek műsorában több tehetséges boronkays diák is szerepelt. A köszöntőket Balkovics Péter váci képviselő és Egri Gyula a PMDSZ elnöke mondta.
 
19:00 órától
a csapatvezetők részére egy állófogadással egybekötött szakmai beszélgetést tartottunk az ebédlőnkben. 
 
 
Január 26-án
négy csoportban megkezdődtek a csoportmérkőzések, egy időben két helyszínen is: Vácon és Gödön. 
 
 
A Boronkay eredményei időrendi sorrendben következők voltak:
Boronkay – Salgótarján (Stomfeld)    9:0
Boronkay – Eger (Wigner)                 3:0
Boronkay – Kazincbarcika (Surányi)   1:2
Boronkay – Győr (Lukács)                  6:2
 
Egyetlen szoros mérkőzésünket a tavalyi bajnok ellen vívtuk. Sajnos helyzeteink nagy részét kihagytuk, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a játékvezetők asszisztáltak ellenfelünk kimondottan durva játékához, így a mérkőzés végére öt játékosunk is összeszedett néhány kisebb-nagyobb sérülést. (Sőt Rácz Márkot, a kapusunkat a mérkőzés után ki is állították.)
Ezzel az eredménysorral csoport másodikként jutottunk a nyolcas döntőbe.
 
Január 27-én
zajlottak a helyosztók. Minden csapat három mérkőzést játszott, ahol eldőltek az 1-8. helyezés sorsai.
 
1-4. közé jutásért:   Boronkay – Székesfehérvár (Széchenyi)   4:1
Döntőbe jutásért:    Boronkay – Madách (Vác)                          0:4
3. helyért:                Boronkay – Paks (Energetikai)                  5:0
 
Miután egy városban vagyunk a Madách Gimivel, a teremtorna 1999-es elindítása óta elég gyakran játszottunk egymással. Bármilyen meglepő, tétmérkőzésen még soha nem kaptunk ki tőlük. Most egy számukra szerencsés körülmények között született góllal megszerezték a vezetést. Ezt követően kitűnően védekeztek, mi pedig azt a néhány lehetőséget sem tudtuk kihasználni, ami adódott. A második félidő közepén egy kontrából tovább növelték az előnyüket. Ekkor kockáztatva lehoztuk a kapust, hogy öt mezőnyjátékossal próbáljunk gólt szerezni, de sajnos az üresen maradt kapunkba újabb két távoli gólt kaptunk, amelynek egyikét a kapusuk rúgta. (A krónikához tartozik még az is, hogy büntetőből sem tudtunk eredményesek lenni.) Ez egy olyan mérkőzés volt, ahol az ellenfélnek minden sikerült, nekünk pedig semmi. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy összességében megérdemelten nyertek. Jó volt tapasztalni, hogy a két szurkoló tábor az egymás elleni mérkőzés kivételével lelkesen buzdította a másik csapatát is.
 
Nem volt eseménytelen a harmadik helyért lejátszott mérkőzésünk sem. Gyorsan megszereztük a vezetést, amelyet az 5. percben tovább növeltünk. Az ellenfelünk megzavarodott a gyors és pontos játékunktól, így az egyikük már a 6. percben begyűjtötte a második sárgáját, ami persze piros lapot ért. Így két percre emberelőnybe kerültünk. Illetve csak kerültünk volna, mert a játékvezető lefújta a mérkőzést, mondván, hogy az egyik paksi játékos szándékosan hozzá ért. Mindkét csapat a mérkőzés folytatása mellett érvelt. A paksiak akár a kettős emberhátrányt is vállalták volna, de a bíró hajthatatlan volt. Ezért Fábián Gábor, iskolánk csapatának vezetője a versenybíróság nem tetszése ellenére úgy döntött, hogy immáron ugyan tét nélkül, a kiállítás mellőzésével, további tíz percig vezeti a mérkőzést. Ezt mindkét csapat és a nézők is nagy lelkesedéssel fogadták.
 
 
A döntőben a Madách nagy csatában, de ismételten megérdemelten nyert 2:1-re a Kazincbarcika ellen, akiken persze mi szerettünk volna revansot venni, de ha már így alakult, nagy hévvel bíztattuk szomszédainkat. A helyszínen is megtettük, de így írásban is gratulálunk nekik!
 
 
Az eredményhirdetésen Papp Kristóf elnyerte a „Legjobb váci játékos” különdíjat. 
 
Mindannyian tudjuk, hogy számszerűen szép eredmény a 3. hely, mégis van bennünk egy kis csalódás az elhalasztott lehetőség miatt. Némi gyógyír a sebünkre, hogy a csapatvezetők közül többnek is az volt a véleménye: „A Boronkay játszott a legszebben! Nekik kellett volna nyerni!”
 

Az országos döntőn szerepelt játékosaink:

 
Felső sor:
Kelemen Patrik, Fábián Gábor, Króner Martin, Papp Kristóf, Szijártó Gergő, Kis Máté, Fábián Gábor (edző),
Alsó sor:
Horváth Péter, Hévizi Péter, Rácz Márk (cs.k.), Vásárhelyi Zoltán, Urbán Norbert
 

 
Korábbi mérkőzéseken szerepeltek még:
 
 
Nagy Bence, Helembai Henrik, Vásárhelyi Zoltán, Gere Márton, Pápai Dániel, Kovács Márk. A döntőn Vásárhelyi Zoltán csapatvezető-helyettesi feladatokat is ellátott.