Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja - 2016

2016-03-31 18:17:38
Iskolánkban február 25-én a Szovjet sztori című film vetítésével emlékeztünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól.
 
 
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (minden év február 25.) megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének egy 2000-ben elfogadott határozata rendelte el. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.
 
 
 
A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.
 
 
A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.
 
„Az emberiség legszebb álma volt” ... míg valóra nem vált. Ez a szovjet sztori. Napjainkban lassan már mindenki tisztában van Hitler és a nácik rémtetteivel, de a kommunizmus és a Szovjetunió bűneiről mintha hajlamosak lennénk megfelejtkezni. Ez ellen tesz Edvin Snore lett rendező közel két évig készült dokumentumfilmje, amely leplezetlenül bemutatja annak az ördögi hatalomnak történetét, a nácikkal kollaboráló kommunistákét, akiknek a bűnei sokáig tabunak számítottak. A díjnyertes dokumentumfilm olyan, eddig elhallgatott tényekkel szembesíti a nézőket, mint hogy a németek a Szovjetunióban tanulmányozták a koncentrációs táborok működését, vagy hogy az 1932–33-as, több millió halálos áldozatot követelő ukrajnai éhínséget a szovjet birodalom vezetői idézték elő. A szovjet sztoriban neves történészektől és a korszak túlélőitől hallhatjuk a XX. század legnagyobb népirtásainak megrázó történetét.
 
A film e linkekről tekinthető meg újra:
 
link   |   link   |   link
 
A szovjet sztori (The Soviet Story) 
IMDb adatlap 8.2/10 
dokumentumfilm, 86 perc, 2008
Rendező: Edvins Snore