Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A kozárdi almaföldeken

2012-09-22 08:00:00

A 10.D osztály szeptember 22-én, egy hosszúhétvégére meglátogatta a Nógrád-megyei Kozárd falut. Három napot töltöttünk el itt, de korántsem kikapcsolódásképpen, almát szedtünk! 

Szombaton fél 7-kor indultunk a váci buszpályaudvarról, ahonnan néhány segítőkész szülő autóval vitt minket a kis településre. Itt Hajas úr, a helyi földek tulajdonosa várt ránk, aki rövid eligazítás után három házba osztott be minket.
 
Lepakoltuk a nehéz táskákat, majd kezdődött a munka. Az itteni dolgozók platóskocsikkal, több fordulóban vittek fel minket a híres helyi almaföldekre, ahol napi 8 órát dolgoztunk. Fél egyig traktorok vontatta konténerekbe hordtuk a léalmát, amiből a gyümölcslé készül.
 
 
Mikor eljött a várva várt ebédidő, felugráltunk a platóra és visszakocsikáztunk a faluba. A helyi étteremben meleg ebéddel vártak minket. Mi már ekkor nagyon fáradtak voltunk, de a munka még nem ért véget. Tele hassal újra nekilódultunk az almaszedésnek. Mikor lejárt a napi műszak szabad program következett. Elsőként mindenki a vacsorára összpontosított, a kevés ebédet már rég ledolgoztuk addigra. Volt, aki pizzát rendelt, de a többség mohón túrt a táskája mélyére az otthonról hozott szendvicsek után.
 
 
A következő nap is hasonlóan telt a korán keléstől a lendületes almaszedésig. Kapkodnunk kellett, mert hétfő délben 72 konténert kellett felpakolni a kamionra. Ezért kaptunk magunk mellé pár helyi segítőkész nénit is. Délután a polgármester asszony körbevezetett minket és megmutatta a falu nevezetességeit: a szobrokat, a faluházat, a kápolnát, a régiségekkel gazdagon felszerelt helyi házikót és sok más érdekességet.
 
A hétfői nap gyorsabban repült, mindenki az otthoni puha ágyára gondolt. Az osztály nagy része lebetegedett, a végére ezért kicsit lehangoltabbak voltunk.
Késő délután indultunk, miután Hajas úr invitált minket egy újabb hosszúhétvégére, ámde senki nem akart élni ezzel a lehetőséggel. A fizetésünk 5000 forint volt a három napért.
 
A keddi napot pihenéssel és tanulással töltöttük, mert azt hiszem – ha csak pár pillanatra is – mindenki elgondolkodott azon, hogy érdemes kihasználni a középiskolánk nyújtotta lehetőségeket, annak érdekében, hogy mindannyiunk olyan munkalehetőséget találjon, ami megfelel képességeinek és igényeinek.
 
Maczó Tímea 10.D
 
 
 

 Szilágyi Lajos fényképei

 Diavetítés az esemény képeiből (Szilágyi Lajos) - HAMAOSAN