Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A makettverseny győztese két boronkays csapat lett

2015-10-22 08:18:19

A tegnap 2015. október 21-én lezajlott az „Újrahasznosított történelem” keretében Magyarországon az első papírváros építése. Iskolánk két csapatot indított Bor-Art és EBnévvel, és el is vitték az első két helyet. 

A makettépületek mindegyike Vác város nevezetességei voltak, és csak váci középiskolák indulhattak a versenyen. A fődíj egy 500.000 forintos támogatás volt az iskolánknak és hosszúhétvégét tölthetnek el az olaszországi Velencében.
 
A csapatok tagjai voltak: 
 
Bor-Art
Szilágyi Gerda, Rusz Tamás, Szabó Anita, Schwarcz Anna, Együd Petra
 
EB3 (első helyezett lett)
Magyar Boglárka, Mikecs Enikő, Fedor Benjámin, Fodor Béla
 
Október 21-én váci városrészletek elevenedtek meg a székesegyház előtti téren, ahol az „Újrahasznosított történelem” pályázat záróeseményén helyi középiskolás csapatok építették fel híres váci épületek két méter magas makettjét kartonpapírból. Hat tanintézmény tíz csapata nevezett az Ipress Center által kiírt versenyre, amelynek keretében olyan ikonikus váci épületek papírmása is elkészül majd, mint például a Dóm, a Kőkapu vagy a Fehérek temploma.
 
A tanulók a pályaművek egyes elemeihez a meghirdető nyomdai központ szállította ki a makettek alapanyagául szolgáló kartondobozokat. A 4-5 fős csapatok alkotási folyamatát egy-egy rövidfilm is bemutatta az október 21-i záróeseményen. A látványos interaktív rendezvényen a közönség ott sétált a felépülő kartonvárosban, és az érdeklődők a papírból elkészített váci nevezetességekről is megtudhattak információkat.
 
 
A makettek felépítése után a helyszínen értékelték a pályaműveket, és azonnal eredményt is hirdetett az olyan prominens személyekből álló zsűri, mint Dr. Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynök; Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője; Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója; Mindszenti-Varga Endre okleveles építészmérnök, településtervező; és Csillag Zoltán, a Márkamonitor főszerkesztője, a Médiapiac szerkesztője.
 
 
A legjobbnak talált alkotást készítő csapat tagjai egy hosszú hétvégét tölthetnek Velencében, valamint 500.000 Ft közösségépítő támogatást is nyertek saját iskolájuk részére. Azok a váci tanintézmények, amelyek legalább egy csapatot elindítottak a versenyen, 100.000 Ft közösségépítő célú támogatásban részesültek, és minden induló csapat tanulóinak is garantált díj lesz a jutalmuk. Mivel a pályázat kiemelt célja volt, hogy a papír újrahasznosítása révén felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, a díjakat az Ipress Center a nála keletkezett 100 tonnányi, újrahasznosításra átadott nyomdai papírhulladék értékéből ajánlotta fel.
 
 
A nyomdaközpont Veled Vagyunk programja keretében, a Garay Művészeti Stúdió segítségével megvalósuló pályázat további célja volt, hogy a csapatmunkával és a váci középiskolák közötti kapcsolat erősítésével ösztönözze a közösségépítést, játékos és kreatív módon hozza közelebb a fiatalokhoz Vác történelmét, valamint a szélesebb közönség figyelmét is felhívja a város építészeti értékeire.