Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A TUDOK döntőn újra különdíjasaink lettek

2016-04-06 09:49:54

A XVI. TUDOK kárpát-medencei döntőjét, Szolnokon idén április 2-án rendezték meg, ahol Liebhardt Ágnes és Boros Zsófia 11.G osztályos tanulók mérettették meg magukat egészségtudomány szekcióban. 

 
 
Előadásuk címe „Az allicin hatása a káros és jótékony baktériumokra” volt. A mikrobiológiai témájú kutatásukban a fokhagyma egyik antibakteriális hatóanyagának, az allicinnek a hatását vizsgálták meg egy vélhetőleg kórokozó és egy jótékony baktériummal szemben. Két és fél éve kezdtek el dolgozni témájukon, rengeteg szakirodalmat olvastak, mind magyar mind angol nyelven, és minden szabadidejüket a laboratórium falai között töltötték, igazi kutatókhoz méltóan. 
 
Kutatásuk ugyan sokszor nem az elvárásaikat igazolta, de nem estek kétségbe, és boldogan folytatták munkájukat. Ezt a négytagú zsűri is értékelendőnek tartotta, akik elé a két lány elsőként állt ki, és magabiztosan, elegáns előadásban mutatták be témájukat 10 percben, majd az azt követő kérdésekre is okosan, ügyesen, bátran válaszoltak. 
 
Kiemelkedő munkájukért Különdíjat kaptak, amelynek jutalmaként részt vehetnek a KutDiák nyári, káptalanfüredi táborában. 
 
Felkészítő tanáruk dr. Tóth Eszter volt. 
 
Winternitz Máté 
volt boronkays, TUDOK nagydíjas