Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Adventi kiállítás - 2012

2012-12-05 08:00:00

Az idei adventi kiállítás ünnepi megnyitó szavait dr. Molnár Lajos, iskolánk egykori igazgatója mondta a 2012. december 5-én megtartott rendezvényen. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a kiállító alkotók méltatásáról szóló gondolatait. 

Adventben járunk.
 
Advent a kis Jézus érkezésére, a kisded várására való készülődé ideje, amely András napján kezdődik és szent estig, négy héten át tart. Eredete az V–VI. század körüli időre nyúlik vissza, és a karácsony előtti böjttel volt összekötve.
 
Sok-sok ősi népi hiedelem és szokás fűződik ezekhez a különleges hangulatú napokhoz, hetekhez. 
 
A felnőtt ember, ha igazán humánus lény, akkor ebben a bűvös időben befelé fordul, a családjára, a szűkebb közösségére fókuszál. Vizsgálja önmagát, jót akar tenni, szeretetet sugároz, szeretetet vár, és boldogságra törekszik.  Ajándékot is ad, és kap is. Ha évközben nem is, de ilyenkor biztosan eszünkbe jutnak, felidéződnek Pál apostolnak az I. Korinthus 13-ban írt sorai, amit a Szeretet himnuszának is neveznek.
 
Iskolánkban több évtizede hagyomány az adventi és a tavaszi kiállítás megrendezése. Ez utóbbit régebben húsvétinak, 20 éve pedig Szent György napinak hívjuk, nevezzük. 
 
Ezeken a kiállításokon számba vesszük, bemutatjuk azok munkáját, akik gondolataikat, gyötrelmeiket, világlátásukat - vagyis örömüket, bánatukat és érzelemvilágukat - művészi módon megfogalmazva alkotások formájában tárják elénk. 
 
 
Minden kiállító – legyen az tanár, vagy volt diák - valamilyen módon kötődik az iskolánkhoz. Fontos számukra ez a hely, és számunkra is fontosak mindannyian.
 
A mai 2012. évi kiállításunk 15 alkotó műveiből szerveződött. Valamennyien Belányi László, Szilágyi Lajos, Bíber János és Vácy Emese kivételével, iskolánk növendékei voltak. 
 
A kiállítók közös vonása, hogy itt tették meg az első lépéseket a művésszé válás hosszú, rögös útján, vagy úgy, hogy itt fedezték fel tehetségüket, vagy úgy, hogy itt kaptak ösztönzést, buzdítást, segítséget az alkotó munkához, sőt ebben az iskolában mutatkozhattak be, az Adventi vagy a Szent György napi kiállításokon. 
 
Először a Lőwysek és a Boronkaysok népes csapatából még a gépipari technikumi korszakban Németh Zsuzsanna és Szabó Imre tűntek ki. Mindketten Képző-és Iparművészeti Főiskolát végeztek, s őket követték később Béki Márton, Fekete István, majd Kiss Péter, Pantali Sándor, Revák István, Tóth Angelika, Rakita Eszter, Molnár Zsófi és még többen mások is. 
 
E gondolatok jegyében épülésünkre és gazdagodásunkra szolgáló 2012. évi adventi kiállításunkat megnyitom.
 
 
 
 
 
 
A kiállítókról szóló méltatások