Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Adventi kiállítás - 2015

2015-12-07 14:11:37

Adventi kiállításunkat, amelyen olyan alkotók mutatkoznak be, akik valamilyen szálon kötődnek az iskolánkhoz idén 2015. november 26-án nyitottuk meg.

 
 
A megnyitón beszédet mondott Orgoványi József, az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az ott elhagzott szavait:
 
 Nyikes Vencel és Juhász Péter
 
Szeretettel köszöntök mindenkit iskolánk immár hagyományossá vált ádventi kiállításán.
 
A keresztény kultúrákban az Ádvent az önvizsgálat, a megtisztulás és a karácsonyra felkészülés időszaka. Ilyenkor talán még fogékonyabbak vagyunk a szépre, a művészi alkotásokra. Méginkább érezzük azokat a gondolatokat és azt a szeretetet, amelyet, az itt kiállított alkotások közvetítenek felénk. Egy kicsit több ez egy kiállításnál. Nem csak az alkotások állnak közel hozzánk, hanem az alkotók is, akik a boronkaysok népes családjának tagjai. A most kiállított remekművek készítői mind kötődnek valamilyen szállal iskolánkhoz. Jelenlegi, vagy egykori diákok, munkatársak, tanárok, akik munkájuk mellett és néhányan hivatásként is művelnek valamilyen alkotói tevékenységet. A kiállítás sokrétű, különféle technikák és anyagok kerültek kiállításra ismert, vagy eddig még felfedezetlen alkotóktól. Engedjék meg, hogy a kiállítókat néhány mondattal bemutassam.
 
 
Tóth Angelika, iskolánk egykori diákja, akinek több országban is volt már önálló kiállítása, egy festményével szerepel a kiállításon.
 
Lázár Kristóf, tavaly végzett diákunk, jelenleg a Képzőművészeti Egyetem hallgatója, olaj és pasztell képeit tekinthetjük meg.
 
Horváth Balázsnak, iskolánk dolgozójának, négy tablónyi, számítógépes grafikával ötvözött fotókompozíciója látható a kiállításon.
 
Tóth Barna, iskolánk tanára cserkészélményeit osztotta meg velünk természetfotóival, túrafotóival, tájképeivel.
 
Szilágyi Lajos, nyugdíjas kollégánk természetfotóit tekinthetjük meg.
 
Kiss Péter egykori diákunk bibliai témájú, absztrakt, kék tónusú festményeit hozta el a kiállításra.
 
Fekete István fotóművész, saját szavaival élve hivatásos fényűző iskolánk volt diákja két fekete-fehér lány portréját tekinthetjük meg.
 
Bíber János, iskolánk egykori dolgozójának festményeit láthatjuk.
 
Pauer Vivien iskolánk volt diákja, aki jelenleg a BME hallgatója és részese egy újonnan induló vállalkozásnak, nem csak a hasukon keresztül próbálja megfogni a vendégegeit, hanem a kínálatról szóló mesteri fotókkal is. Ezekből hozott el néhányat ide.
 
Őrhegyi Imre elhunyt kollégánk egy lovat ábrázoló fa alapanyagra készült képét kaptuk meg a kiállításhoz.
 
 
 
A kiállítást kézműves remekművek is színesítik.
 
Fábiánné Kőszegi Erzsébet tanárnő gyöngyökből fűzött ékszereit: nyakláncokat, fülbevalókat, karkötőket készít, amelyekből néhányat láthatunk.
 
Szlobodnyikné Kiss Edit tanárnő saját készítésű, kézzel horgolt mellényt hozott el a kiállításra.
 
Döbrössyné Bergmann Katalin iskolánk dolgozója hímzett karácsonyi terítőit tekinthetjük meg.
 
Veres József tanár úr a fafaragás mestere, fatálaival lepett meg bennünket.
 
Köszönet az alkotók az élményekért, amelyekkel emlékezetessé teszik az ádventünket. És köszönet Mojzes Zsófia tanárnőnek, a kiállítás szervezőjének, hogy mindezt megszervezte és kiállította nekünk.