Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Akár csak a jó Toldi Miklós…

2016-11-09 16:25:00

A szerencsi Kulcsár Anita Sportcsarnokban rendezték meg 2016. október 20–23-án az erőemelők GPA-IPO Európa-kupáját, amelyen saját kor- és súlycsoportjában bajnoki címet szerzett iskolánk 11.B osztályának tanulója, Szabó Lőrinc. 

 
 
A megnyitón Freimann Sándor, a Magyar Profi Erőemelő Liga elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd az Erőemelő Világszövetség elnöke L. B. Baker mondta el, hogy nagyon örül annak, hogy ezt a versenyt Magyarországon szervezték meg, majd sikeres versenyzést kívánt a sportolóknak.
 
A verseny három részből tevődik össze, úgy mint guggolás, fekvenyomás, valamint felhúzás. Lőrinc az Európa-bajnoki címet az alábbi eredményekkel nyerte el:
 
- guggolás: 195 kg
- fekvenyomás: 120 kg
- felhúzás: 210 kg
- ÖSSZESÍTÉSBEN: 525 kg
 
További fontos adat, amely fejlődésének dinamizmusát mutatja, hogy ez év májusi eredményéhez képest öt hónap alatt 35 kg-ot fejlődött!
 
 
 
Az eredmény kapcsán megkértem őt, hogy néhány szót szóljon eddigi sportpályafutásáról.
 
Mikor ismerkedtél meg ezzel a sportággal és miért erre esett a választásod?
Mindössze három éve űzöm ezt a sportot, előtte karatéztam és vízilabdáztam. Talán azért tetszett meg az erőemelés, mert itt az embernek lehetősége van a maximumot kihozni magából és önmaga számára is megmutathatja teljesítőképességének határait, amely által még jobban megismerhetem önmagamat.
 
Mely tényezők a legfontosabbak az ilyen kimagasló eredmény elérésében?
Természetesen a rendszeres edzés, ami nálam heti öt alkalmat jelent, alkalmanként háromórányi időtartammal. Ugyancsak fontos a megfelelő étkezési rend betartása, és természetesen az iskolai munka és a sport helyes összehangolása.
 
 
Kik segítik a felkészülésedet?
Itt a legfontosabb a szülői és az edzői háttér, valamint a csapattársak tanácsai. Edzőm Pásztor István, szintén boronkays diák volt, Jakus László tanár úr egykori osztályába járt. 
 
Milyen versenyek előzték meg az Európa-kupát?
Ebben az esztendőben a legfontosabb az országos bajnokság volt májusban, ahol harmadik helyezést értem el, valamint a siófokon lebonyolított Muscle Beach nevű verseny.
 
Mit áldozol és mit kapsz cserébe munkádért?
Szinte minden szabadidőmet ennek áldozom. Cserébe sokkal többet kapok. Nőtt a kitartásom, ami a tanulásban is megjelenik. A sok sikerélmény pedig mindenért kárpótol.
 
 
További terveid?
A sport terén a folytatás és a legtöbbet kihozni magamból. A tanulmányok tekintetében szintén egyre jobbnak lenni a gépészet szép tudományában, és majd folytatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán.
 
Sok sikert és elegendő kitartást hozzá!
 
Kovács Kálmán 
osztályfőnök
 
(fotó: Szerencsi Hírek)