Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Amerika Nap a Selyében

2014-03-06 18:48:35

Iskolánk csapata megnyerte a Selye János Humán Szakközépiskolában a 2014. március 6-án megrendezett Amerika Nap versenyét! 

 
 
Az Amerika Nap megrendezésére magyar középiskolák a helyi önkormányzatokkal együttműködve pályázhattak, Vácon ezt a Selye János Humán Szakközépiskola nyerte el. A pályázatok elbírálásában részt vett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar-Amerikai Partnerség Egyesület. A program célja az volt, hogy a diákok és a pedagógusok megismerjék a budapesti Amerikai Nagykövetség munkáját, tájékoztatást kapjanak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről, bővíthessék az Amerikai Egyesült Államokkal kapcsolatos ismereteiket, valamint megismerkedhessenek az ’Amerikai álom’ tartalmával és mai jelentésével.
 
Az országos program állandó, változatlan elemei mindenütt a következők szoktak lenni:
  • egy amerikai diplomata előadása (helyi, iskolai közösség számára),
  • fotókiállítás az amerikai városok nevezetességeiből,
  • iskolai könyvtárosoknak szóló orientációs program,
  • tájékoztató a magyar-amerikai csereprogramokról, ösztöndíj-lehetőségekről.
 
Az Amerika Nap versenyében a meghívott váci középiskolai csapatok összemérhették tudásukat, ügyességüket a különféle állomásokon, amelyeken hol földrajzi, történelemi, ének, rajz, filmes vagy elsősegély-ismereti (!) feladatokat kellett megoldaniuk. A csapatok a Selye osztályai közül valók voltak, őrajtuk kívül még a Közgáz, a Madách és mi, boronkaysok delegáltunk versenyzőket e rendezvényre. A verseny eredményét az ezeken az állomásokon szerzett pontok adták ki. Amíg kiszámították a végeredményt, addig az amerikai nagykövetség egyik diplomatájának angol nyelvű előadását hallgathatták meg a magyar-amerikai csereprogramokról, ösztöndíj-lehetőségekről. 
 
Az előadás után a nagykövetség munkatársa hirdette ki a végeredményt, amely végülis a boronkays csapat győzelmét hozta el, együttesünk 110,5 ponttal lett a verseny első helyezettje. 
 
Az izgalmas délelőtti programot a végén egy bőséges – ezúttal már nem amerikai, hanem magyar – ebéd zárta.  
 
 
Újra nagyon büszkék lehettünk diákjainkra és felkészítő tanáraikra, Mrs. Lea Coppage és Novák Mónika tanárnőkre! 
 
h.i.
 
Balogh Barbara, Biró Ákos, Fazekas Dorka, Frankó Zsombor, Keresztyén Olivér, Kiss Kata, Molnár Péter, Papi Zsófi, Sebestyén Máté, Szabó Katalin