Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Áprilisi aratás a Boronkayban

2014-05-22 11:32:26

Az iskolák életében a szüret általában Szent György havában jön el. Ilyenkor érik be diák és tanár közös munkájának gyümölcse. A következő kis számadásban most egy kosárba gyűjtjük az ország jelenleg legerősebb szakközépiskolája, a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola tanulói által elért műszaki tanulmányi versenyek sikereit.

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV)
Az egyik legfontosabb megmérettetés az érettségi után szakképzettséget szerző tanulóknál az OSZTV. A Boronkayból mindhárom szakmai képzési területről (elektronika, gépészet, informatika) próbára tették ismereteiket a legjobbak. 
 
Az elektronika-elektrotechnika szakmaterületről Antal Zoltán az ötödik, Müller András a hetedik és Greff Levente a kilencedik helyen végzett az országos megmérettetésben. Felkészítő tanáraik Pszota József, Erőss Sándor, Horváth László, Gyetván Károly, Pistyúr Zoltán, Szabó Attila és Tóth Barnabás voltak.
 
Antal Zoltán, Müller András, Greff Levente
 
A gépészetben ebben a tanévben mi kaptuk a döntő első fordulójának rendezési jogát, majd a verseny döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon a gépgyártástechnológiai technikus szakterületen az elő helyezett Rompos Ádám lett, a második helyen Kaszás Dániel végzett és harmadikként Mizser Dávid fejezte be a versenyt. A Fesztivál zárónapján e három boronkays diák, s felkészítő tanáruk, Veres József tanár úr Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át a jutalmát. A felkészítő munka még Kovács Kálmán, Marton Gábor, valamint Bermann Gábor nevéhez fűződik.
 
Kaszás Dániel Márk, Rompos Ádám, (Veres József), Mizser Dávid
 
Az informatika területén a webmester szakon Csányi Marcell Péter a dobogó tetejére állhatott az első helyezés megszerzésével, míg Jakabovics Zsolt a harmadik, Szabó Ábel pedig az ötödik lett. Akik ezen eredmények elérésében felkészítőként segítették őket: Gyombolai Ferenc, Gyombolainé Cserny Zsuzsanna, Kemenes Tamás, Misnyovszki Magdolna, Orgoványi József, Szabó Attila, valamint Wiezl Csaba voltak.
 
Jakabovics Zsolt, Csányi Marcell és Szabó Ábel (Kemenes Tamás)
 
Országos Műszaki Tanulmányi Verseny (OMTV)
Az OMTV-n is gazdagon hullottak a jól végzett munka gyümölcsei. A gépészeten, valószínűleg a verseny 44 évre visszatekintő történetében először, egy ifjú hölgy, Kalácska Eszter nyakába került az aranyérem. Őt követte Szlobodnik Tamás a második legjobbként, majd tőlük alig lemaradva Ullrich Kristóf a negyedik helyen végzett. Felkészülésüket Kovács Kálmán irányította. 
 
Kalácska Eszter, Szlobodnik Tamás, Ullrich Kristóf
 
Ugyanezen versenyen Végh István az elektronika-elektrotechnikából a harmadik helyet szerezte meg, Bese Gábor pedig negyedik lett. Őket Pszota József és Gyetván Károly látta el e versenyen eredményt hozó tudással.
 
Végh István, Bese Gábor
 
Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén (SZÉTV)
Április első napjaiban a legkiválóbbak Szolnokra utaztak, ahol a jelentős egyetemi felvételi plusz pontokkal járó SZÉTV versenyén mérték össze tudásukat az ország legjobbjai közé tartozó társaikkal. A két napon át tartó, írásbeli és szóbeli vizsgarészekből álló versenyen a gépészeti szakterületen Kalácska Eszter a 4. helyezést érte el, amivel 100 felvételi pont is együtt jár (összehasonlításképpen; egy felsőfokú C-típusú nyelvvizsgáért 40 ponttal növelheti bejutási esélyét az egyetemi továbbtanulásra jelentkező tanuló a jelenleg érvényben lévő 500 pontos felvételi rendszerben), Szlobodnik Tamás 16. lett, 50 felvételi pontot kapva. Felkészítésüket Kovács Kálmán végezte. 
 
Az elektronika-elektrotechnika csoportban versenyző Gacsályi Márton 12.B a 7. és Végh István 12.B a 8. helyen végzett. E helyezésért is természetesen 100 felvételi pontot kaptak. Flamich Gergely az informatika tudományában az 5. helyezést érte el a vele járó 100 ponttal együtt. Az elektronika tudományára Pszota József, az informatikáéra pedig Wiezl Csaba tanította őket.
 
 
Szolnok   –   Jendrassik   –   Boronkay mérnök úr emléktáblája előtt
(Flamich, Végh, Szlobodnik, Gacsályi, Kalácska)
 
Országos Mikrovezérlő Alkalmazói Verseny
Sikerrel tértek haza e versenyről is, amelyet ebben a tanévben Győrben rendezetek meg. Itt Müller András a második, Greff Levente pedig az ötödik helyezést érte el. Őket Szabó Attila készítette fel a megmérettetésre.
 
Müller András, Greff Levente
 
CNC programozói és gépkezelői versenyen
Az NCT Kft. által szervezett CNC programozói és gépkezelői versenyen Megyeri Balázs a 11. helyen végzett. Őt Veres József készítette fel erre a szakmai versenyre.
 
Megyeri Balázs
 
Kreaktivity – két csapattal vettünk részt
Tanulóink évek óta rajthoz állnak a győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft. által kiírt Audi-Kreaktivity Autókonstruktőri és -dizájn versenyen is. Idén két csapat is elkészítette saját tervezésű járművét, amelynek műszaki paramétereit az Audi egy mérnökcsoportja határozza meg minden évben. A felsőbb évesek csapataAntal Zoltán, Bodor Bálint, Katona Mátyás, Kaszás Dániel, Megyeri Balázs, valamint Polgár Balázs – a negyedik helyet, a debütáló 11. évfolyamosokból álló csapat – Érseki Balázs, Gregor Márton, Mata Zsombor, Tóth Gergő, és Vukovich Benedek – a tízedik helyet szerezték meg. Felkészülésüket Veres József és Kovács Kálmán segítette.
 
 
Szmandray Marcell 10.B, Borlap szerkesztőjének riportja: 
 
Köszönet a gazdag termésért a helytálló diákoknak, az őket felkészítő tanároknak, valamint a mindezekhez lehetőséget biztosító intézményeknek: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerületének, valamint a versenyeket támogató váci ZOLLNER Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft.-nek, az NCT Ipari Elektronikai Kft.-nek, a váci HUNG R&D Nonprofit Kft.-nek, a Leonar3Do International Zrt.-nek és Vác Város Önkormányzatának
 
Iskolánk hitvallása, a címerünkben is ott áll: „a tudás hatalom”, amelynek befogadásáról az irodalmi Nobel-díjas költővel, Yeats-cel együtt valljuk, hogy „az oktatás nem arról szól, hogy megtöltünk egy csöbröt, hanem hogy meggyújtunk egy lángot.”
 
A jók között is a legkiválóbbaknak további sikereket kívánunk egyetemi tanulmányaik során és majdan szakmai pályájukon. Életük munkáját termékenyítse dúsan hulló áldás! 
 
Kovács Kálmán–Hujbert István