Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Aratott az idén is a Boronkay a matematika OKTV-n

2011-05-16 19:25:00

A középiskolások legrangosabb versenyén, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen az idei évben is a matematikusok vitték el a pálmát iskolánkban és a városban is. A döntőbe tizenkét növendékünk jutott be, az első öt helyezés közül csak a második nem boronkays. Az évek óta tartó sikersorozat mögött egy nagyon tudatos tehetséggondozás folyik, melyet idén az „Új Magyarország Fejlesztési Terv" keretében kiírt pályázaton (TÁMOP-3.4.3-08/1-2009-0023) elnyert pénzből tudta az iskola támogatni. A program 2010. februárjában indult.

 

Együtt a Csapat
 
Miben látja a sikerek okát a munkaközösség-vezető, Cs. Nagy András?
 
Sok oka van. Egyfelől abban látom, hogy minden osztályban a 9-től kezdve csoportbontásban tanítjuk a matematikát. A kimagasló képességű diákok a versenyre felkészítő csoportban tanulnak négy éven keresztül. Az iskola tantárgyfelosztása szerint matematikából a kötelező három óra helyett négy órában tanítunk. Ezen csoportoknak még egy-egy szakköri órájuk is van hetente, ahol a kiválasztott legjobbakkal foglalkozunk. Újdonság és az idén először vezettük be, hogy közös, tematikus felkészítés folyt a versenyre, más tehetségpontok diákjait és tanárait is bevontuk a közös munkába. 
 
Milyen alapokkal jönnek a gyerekek?
 
Ezen diákok nevével már az általános iskolás versenyeken megismerkedünk, hiszen a Boronkay nem csak a középiskolásait gondozza, hanem a környék általános iskolásainak tehetséggondozását is végzi. Létezik egy ún. tehetségkataszterünk, amelybe összegyűjtjük a tehetséges matematikus diákokat ötödikes koruktól kezdve. Jó alapokkal érkeznek.
Természetesen az órai foglalkozások mellett és után szaktanáraink szakmai elhivatottsága is hozzátesz a kimagasló eredményeinkhez, így többször előfordul, hogy egy-egy szakkör után akár még két-három órán keresztül is folytatódik egy adott probléma megbeszélése, boncolgatása. Úgy érzem, ezek mellett az is szerepet játszik, hogy ebbe a tizenegyedikes és tizenkettedikes évfolyamba az átlagnál is több tehetséges matematikus került.
 
Elég, hogy valaki tehetségesnek születik?
 
Ennek a két évfolyamnak az is a különlegessége, hogy a született tehetségükön kívül rengeteg munkát is belefektettek a tanulásba. Van olyan diák, aki az iskolában három különböző tanárhoz is jár szakköri órára, valamint még egy budapesti szakkörre is bejár minden héten egyszer. Ha a tehetség még szorgalommal is párosul, akkor születnek komoly eredmények. 
 
Gratulálunk az alábbi tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.
 
SZIE.
 
Az eredményes növendékek és felkészítő tanáraik