Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

ÁSZÉV eredmények 2022

2022-04-26 11:44:00

2022. március 2-án zajlott le az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) írásbeli döntője.
Ide az 1. online fordulón továbbjutottak kerültek. Én vegyész ismeretek vizsgatárgyban versenyeztem. A feladatsor kiértékelése után közzétették az írásbeli döntő eredményeit, mely alapján a rangsor első helyén álltam.
Április 6-án rendezték meg a verseny szóbeli döntőjét Szolnokon. A szóbeli döntőn 3 fős szakmai bizottság előtt kellett számot adni a tudásunkról. A témát ott, helyben ismertük meg. Félórás felkészülési idő után egy hosszabb, kifejtendő témáról és egy rövidebb, gyakorlatiasabb jellegű témáról is beszámolót kellett tartanunk. A 12. K osztályból 9 tanuló vett részt a döntőn, 6 vegyész és 3 környezetvédelmet tanuló. A vegyészek felkészítő tanára Mocsári Nóra Tanárnő, a környezetvédelmiseké Vácy Emese Tanárnő.
A végső eredményeket a szóbeli- és írásbeli döntő összesített eredményei alapján határozták meg. A szóbeli döntőn is sikerült megtartanom az országos első helyezésemet, így a vegyész ismeretek kategória győztese lettem.
A díjátadót Szolnokon tartották. Oklevélben, pénzjutalomban és tárgynyereményben is részesültem.
Szerintem mindannyiunk számára nagyon jó élményként maradt meg a verseny, jó volt, hogy közvetlenül az érettségi előtt kipróbálhattuk magunkat vizsgaszituációban.
 

Bánik Anna Sára 12. K

Vegyész szakmacsoport versenyzői
 

A 12. évfolyam szakmai osztályainak országos versenye az ÁSZÉV (Ágazati szakmai érettségi tárgyak versenye). Ebben a tanévben 23 fő jutott iskolánkból az online fordulóból az országos döntőbe. Az országos döntő írásbeli részét ebben a tanévben sem egy helyen, hanem a Szakképzési Centrumokban, vagy az általuk felkért iskolákban írták meg a versenyzők. Így iskolánk rendezte a váci iskolákból bejutott versenyzőknek az írásbeli részt. Erre március elején került sor és április 6-7-én rendezték Szolnokon a szóbeli fordulót a különböző szakmacsoportoknak.

A döntőbe jutott 23 főből 2 fő betegség miatt nem tudott részt venni a döntőn (az egyik az írásbelin nem vett részt, így a szóbelire már nem hívták be, a másik tanuló a szóbelire nem tudott eljönni), így 21 tanulónk zárta eredményesen a versenyt. A 21 tanulóból 15 fő zárta TOP10-ben, közülük 2 fő került az 1-3. helyezettek közé, akiket április 13-ára meghívtak Szolnokra egy ünnepélyes eredményhirdetésre is. Ezen a versenyen, ha valaki szakirányban tanul tovább, 100-50-25 pluszponthoz lehet jutni az OKTV-hez hasonlóan. A TOP30-ban 20 tanulónk végzett.

A verseny végeredménye: 
 

SZOKOLÓCZI ÁRON- ÁSZÉV TAPASZTALATOK

Mikor megtudtam, hogy létezik ez a szakmai verseny is, egyből tudtam, hogy ott a helyem.  Úgy álltam neki a versenynek, hogy nagyon jó lenne tovább jutni és még jobb lenne egy kevés plusz pontot szerezni, akár 30-adik helyezettként is.
Sosem gondoltam bele és hittem volna, hogy a végén második leszek. Főleg nem az első forduló után, amire nem sikerült túlzottan sokat készülnöm és azt mondták, hogy az első forduló nem szokott nehéz lenni. Ám mikor szembesültem a feladatokkal, ennek az ellenkezőjét érzékeltem. A betekintésen kiderült a pontszám. Egyrészről örültem az eredményemnek, másrészről kicsit aggódtam, mert amennyi pontom lett idén, tavaly annyi volt az alsó határ a továbbjutásban. Sikeres továbbjutás után a második fordulóra való felkészülésbe nagy energiát fektettem, ami szerencsére az eredményen is látszott az igen nehéz feladatsor ellenére. 
Sokat köszönhetek az osztálytársaimnak, akikkel együtt készültünk a versenyre végig a 2. félév során. Ha valamit nem értettem, mindig tudott valaki segíteni nekem. Többek között ennek is köszönhető az eredményem. Természetesen az osztályfőnök segítsége is szükséges volt. 
Az utolsó megpróbáltatás a szóbeli rész volt. Ez volt számomra a legnehezebb, részben azért, mert nem vagyok a szavak embere, részben pedig, mert nem tudtuk pontosan, miből kell készülni és mire számíthatunk. Összességében úgy érzem, a versenynek köszönhetően sikerült jobban elmélyednem a gépészet tudományában és remélem, később kamatoztatni tudom majd az ez idő alatt megszerzett tudást. Nagyon jól éreztem magam a versenyen is és a közös készülés alatt is. Azt tudom csak tanácsolni, hogy mindenki próbálja ki magát ezen a versenyen, a szokásos klisé szerint szólva: ,,Úgysem veszíthettek semmit!”


Szokolóczi Áron 12. G
 


Szokolóczi Áron és felkészítő tanára Juhász Zita 
 

Informatika szakmacsoport versenyzői

 

Elektronika szakmacsoport versenyzői

 

Környezetvédelem szakmacsoport versenyzői

 

Gépész szakmacsoport versenyzői

 

Ez egy nagyon szép eredmény!

Gratulálok a versenyzőknek a szép eredményekhez és felkészítő tanáraiknak is a sikeres felkészítéshez. Szlobodnikné Edit