Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Az aradi vértanúk emléknapján

2014-10-14 07:08:00

Idén is a Rózsakertben található emlékoszlopsornál tisztelegtek a váciak a szabadságharc hősei, az aradi vértanúk emléke előtt. A Boronkay is részt vett e megemlékezésen, ahol immár hagyományosan Török Ignác emlékoszlopát koszorúztuk meg. 

 
További panorámaképek
02  |   03  |  04
 
 
A Himnusz eléneklése után került átadásra az a 13 dombormű, amelyet Zubovits Győrkös Erzsébet képzőművész készített és adományozott a városnak. A reliefek az aradi vártanúk arcmását ábrázolják és állítanak emléket hősiességüknek. 
 
A Váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjai zenés-verses műsorral idézték fel a vértanúk emlékét, majd Szalárdy József Attila, az iskola igazgatója mondta el emlékidéző beszédét. Bevezetőjében szólt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történelmi hátteréről, majd a 13 aradi vértanú alakjának, életrajzának egyenkénti felvázolása után idézte a hősök búcsúszavait is. A beszéd végén a szónok emlékeztetett a levert magyar szabadságharc világvisszhangjára, következményeire is és arra, hogy az akkori császári haditörvényszék ítélete alapján nem csak Aradon voltak kivégzések: Pesten gróf Batthyány Lajost is golyó általi halálra ítélték.
 
 
Fördős Attila ezt követően megköszönte a Zubovits Győrkös Erzsébetnek a domborműveket és felkérte a művésznőt, hogy készítse el gróf Batthyány Lajos, továbbá azon négy (Ormai Norbert és Kazinczy Lajos honvédezredesek, Ludwig Hauk alezredes, illetve Lenkey János) Aradon kívül elhunyt honvédtiszt domborművét, akik szintén a szabadságharc kapcsán áldozták életüket. "Így Vác lesz az az egyetlen hely a Kárpát-medencében, ahol együtt lehet a 17 vértanú és az első alkotmányos magyar miniszterelnök" - mondta városunk polgármestere.
 
 
 
A parkban elhelyezett, aradi vértanúk emléke előtt tisztelgő oszlopoknál egy-egy iskola, intézmény képviselői helyezték el koszorúikat, majd a szabadságharc emlékére állított központi táblánál az önkormányzat nevében Fördős Attila polgármester, valamint Mokánszky Zoltán alpolgármester koszorúzott, illetve a pártok, civil szervezetek, polgárok rótták le kegyeletüket. 
 
Az emlékünnepség a Szózat eléneklésével, továbbá a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium tisztelgésével ért véget.
 
Váci Városimázs Kft.
 

 Pauer Ádám fotói