Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Az Energy Factory előadása és felhívása egy pályázatra

2015-03-07 12:52:45

Az Energy Factory munkatársai és Fábián Gábor 2015. február 24-én előadást tartottak a megújuló energiák felhasználásának fontosságáról és megismertettek a jelenlévő diákokkal egy pályázati lehetőséget. 

 
 
A megújuló energiák
 
Iskolánk nemrégiben csatlakozott a Fénykör nevű országos hálózathoz, így annak az egyik „Fénypontjává" vált. Fábián Gábor igazgató úr a Boronkay Fénypont netes bemutatkozójában ezt írta a csatlakozásunk indokaként:
 
 
„A sokunk által vágyott, magas életszínvonal alappilléreinek gondolom a biológiai- és jogi biztonság mellett a kívánt szellemi és anyagi javakhoz való hozzáférést és birtoklást is. Ezek teljesülésének egyik legfontosabb kritériuma az energiaigényünk fedezése. A témában sok szlogen született világszerte, melyek közül nekem a „Fenntartható fejlődés” tetszik a legjobban, mert azt sugallja, nem kell lemondanunk arról, hogy akár már mi magunk is, de főleg a gyermekeink jobb körülmények között éljenek, s mindeközben a környezetünket is megóvhatjuk. A probléma ott kezdődik, amikor tartalommal, konkrét tettekkel kell ezt megtölteni. Ezért tartom fontosnak az energiatakarékosság, a szelektív hulladékgyűjtés mellett az alternatív energiatermelési lehetőségek megismertetését már kisiskolás kortól. Kiváló lehetőséget biztosít az elméleti ismeretek elmélyítésére, a természet jobb megismerésére, s az iskolai évek előre haladtával komolyabb mérések elvégzésig, de akár tudományos igényű dolgozatok elkészítéséig is eljuthatnak fiataljaink. Aki ennél kevesebbel is megelégszik, abban is tudatosulhat, hogy a jövőnk érdekében elengedhetetlen a természettel, Föld anyánkkal való harmonikusabb együttélés. A megújuló, s ebből adódóan kimeríthetetlen energiaforrások igénybe vétele, ezen belül is Nap apánk segítségének elfogadása.”
 
 
 További részletek itt.
 
Az előadók e gondolatok jegyében beszéltek a továbbiakban a megújuló energiák mindenkihez való eljuttatásának fontosságáról. Kihangsúlyozták, hogy az elmúlt évtizedek robbanásszerű technológiai fejlődése és a Föld lakosságának növekedése miatt az energiafelhasználás az egész világon rohamosan nőtt, energiakészleteink viszont végesek. Egyre kevesebb földgáz és kőolaj áll rendelkezésre, így azok ára folyamatosan emelkedik. Szerencsére egyre több ország, szakember, kisebb-nagyobb közösség fordul az alternatív, megújuló energiaforrások felé, amelyek kitűnően helyettesítik a környezetet szennyező és egyre drágább fosszilis erőforrásokat. 
 
 
Az Energy Factory egy évente megrendezett különleges interaktív vetélkedő sorozat általános és középiskolai csapatok számára, mely témája minden alkalommal a fenntarthatóság köré épül. Mivel 2015 a Fény Nemzetközi Éve, ezért az idei – és egyúttal az első – vetélkedő központi témája a NAPENERGIA lesz! 
 
Az előadók arra bíztatták a jelenlévő diákokat, hogy mivel iskolánk is tagja nemrégóta az ún. Fénykörnek, úgyhogy mindannyian a közösség egyik „Fénypontjában tanulnak”, ezért ne szalasszák el a lehetőséget, jelentkezzenek barátaikkal, és mutassák meg mindenkinek, mire képesek együtt!
 
 
A pályázat
 
A verseny célja, hogy a diákok egyedi ötleteikkel minél több embert ráébresszenek arra, hogy sokkal jobb lenne egy olyan világban élni, ahol a kimerülő forrásokat kíméljük, a megújuló energiaforrásokat pedig okosan használjuk fel – legyen az szél-, víz-, napenergia vagy akár a bennünk rejlő belső energia.
 
A pályázók bármilyen formában, korlátok nélkül megfogalmazhatják gondolataikat arról a jövőről, amelyben majd felnőttként élni szeretnének. Legyen az egy színdarab, egy festmény, egy videófilm, egy saját kis találmány vagy bármilyen szokatlan, őrült elgondolás…
 
Ha megvan a bomba-ötlet, együttes erővel és a személyre (pontosabban csapatra) szabott online felületek segítségével üzenhetnek a nagyvilágnak a vetélkedő egész ideje alatt! (Facebook, Youtube) A döntős csapatokat később tapasztalt mentorok segítik majd a projektjük megvalósításában!
 
Így mindenki játszva tanulhatja meg, hogyan tud a leghatékonyabban együttműködni, csapatban alkotni!
 
Jelentkezési feltételek részletesen itt olvashatóak