Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Az ötvenhatos forradalom 60. évfordulóján

2016-10-29 10:31:59
Az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére ezúttal nem szokványos iskolai ünnepséggel kívántunk megemlékezni, hanem egy olyan mozgalmas, színes, az eseményhez illő, és talán a diákságot jobban megérintő programot állítottunk össze, amelytől azt reméltük, hogy emlékezetes lesz az iskola minden „polgára” számára, közelebb hozza az ünnepet mindannyiunkhoz. 
 
 
 
Az október 21-ei ünnepnapunk így lett végül is egy tanítás nélküli, ötféle programot felvonultató, színes, de tanártól, diáktól a szokásosnál is nagyobb odafigyelést igénylő projektnap, ami bár nagyobb koncentrációt igényelt mindenkitől, de úgy tűnik, több élményt adott minden résztvevőjének.
 
Ez az öt program várta az ünneplőket e napon:
 
    1. Látogatás a 301-es parcellánál
    2. Városi séta az ’56-os váci emlékhelyek felkeresésével
    3. Részvétel a „1956 (H)őseink” kiállítás megnyitóján
    4. „A példa csodája” című emlékműsor megtekintése
    5. A váci börtönkiállítás meglátogatása
 
E színes program összeállításában sokan részt vettek, a szervező stábot dr. Behányi Rita tanárnő fogta össze. A megvalósításhoz mindenkire nagy szükség volt, hiszen ha a pontosan előkészített menetrend betartásában nem tudtunk volna együttműködni, akkor kaotikus viszonyok alakulhattak volna ki a „méltó megemlékezés” helyett. Köszönet hát minden résztvevőnek, a több mint ezer diáknak és a száz munkatársnak, hogy fegyelmezetten betartotta az időpontokat, és így válhatott mindenki számára emlékezetessé ez a nap.
 
 
A diákok ünneplő ruhában, de kényelmes cipőben jöttek, mert hosszú sétára számíthattak, mind a budapesti, mind a váci program során. Bár kellemesebb időjárást reméltünk e napra, de sajnos a szabadtéri programok mindegyikén elkelt az esernyő és az őszi lábbeli. Azok az osztályok, akik a szérűskerti épületben ünnepeltek, e fenti táblázat szerint találták meg az ünnepi programjukat. Minden osztály mellett volt kísérő tanár is, akik az osztályfőnök munkáját segítették, így például azok az osztályfőnökök helyett, akiknek éppen a tanüzemben volt órájuk a beosztott kollégák vették át e napon az osztályfőnök szerepét.
 
Azok az osztályok, akik a városból indulva az emlékező séta végén értek be az iskolába, nem a földszinten maradtak, hanem felmentek a beosztás szerinti első és második emeleti termekbe. Itt tudtak tízóraizni, beszélgetni a számukra javasolt következő programig, így oldottuk meg, hogy nem zavarták meg a többi helyszín eseményeit. Akik az iskolában kezdtek, ők egyenesen az ünnepségre vagy a kiállításra látogattak el, és ezek után indultak az emlékező sétára.
 

 

1. Látogatás a 301-es parcellánál
 
 
Hat osztályunk négy busszal Budapestre utazott, és meglátogatta a 301-es parcellát. (9.G, 9.N, 11.F, 11.P, 12.G, 12.N) Őket az osztályfőnökök, valamint Lippainé Géczi Dorottya kísérte el. Két csoportba szerveződtek, az egyikben Szlobodnik Mihály, a másikban Czene Gábor tartott rendhagyó történelemórát.
 
 
 
A kegyesnek igazán nem nevezhető időjárás ellenére ünnepi emelkedettséggel elevenítették fel dr. Brusznyai Árpád, Nagy Imre, Mansfeld Péter és Tóth Ilonka emlékét e történelmi emlékhelyen. Trieb Veronika tanítványa, Fehér Boglárka az erre az alkalomra írt saját versét is elszavalta a szemerkélő esőben.
 
 
Igaz Ember
 
Voltam én „jó tanuló”,
ki teszi, mit más diktál,
S lettem „lázadó”,
ki az Igazért kiáll.
 
Nem ülhetünk némán,
s nem tűrhetjük el,
hogy őseink tetteit
egy nemzet felejtse el.
 
Mert hol lennénk mi most,
ha ők nem lettek volna?
Ha '48 és '56
csak üres évszám volna?
 
Állj ki Magadért,
Hazádért, Istenért!
Nem számít, mit gondol
az, aki meg nem ért.
 
Légy büszke hazádra,
Múltadra, népedre!
Légy büszke magadra,
az Igaz Emberre!
 

 

2. Városi séta az ’56-os váci emlékhelyek felkeresésével
 
 
Ehhez a programhoz minden érintett osztály kapott egy útmutatót és egy térképet Márczy Gábor tanár úrtól. A meglátogatott helyszíneken a többieknek vagy az osztályt kísérő tanárok valamelyike vagy a diákok elevenítették fel az egyes állomásokon időzve a hely történelmi emlékét.
 
 
A városi színhelyek és a méltatott személyek: 
 
 

 

3. Részvétel a „1956 (H)őseink” kiállítás megnyitóján
 
 
A kiállítás az F szárny földszinti kiállítóterében volt, melyet Mojzes Zsófia, Márczy Gábor és Horváth Balázs tervezett. Itt állította ki Fodor Béla 12.F osztályos tanulónk a forradalom eltiprásában jelentős szerepet játszó orosz tank és gépfegyver makettjét. Az üveges tárlóban kaptak helyet Nagy Péter tanár úr személyes családi archívumának '56-os relikviái. Technikailag kétszer is megnyitottuk a kiállítást, hogy minél többen részesülhessenek a váci emlékek személyes felelevenítésében.
 
 
Az első alkalommal Bodnár Ferenc tanár úr, iskolánk egykori pedagógusa mesélt érdekfeszítően saját '56-os emlékeiről, a második megnyitón pedig dr. Horváth Ferenc, a váci levéltár igazgatója mutatott be egy vetített előadás keretében képes kortörténetet. Mindkét megnyitón Kovács Csenge 11.A osztályos tanulónk szavalt és hegedült emlékezetesen.
 
A kiállításon bemutatott történelmi összefoglaló: 
A kiállításon bemutatott váci események: 
A kiállításon bemutatott váci személyek: 
 

 

 

4. „A példa csodája” című emlékműsor megtekintése
 
 
A vetítettképes pódiumszínpadi előadásban hangzottak el azok a mondatok, amelyek talán legjobban összegzik a darab alapgondolatát:
 
„Az újabbkori történelemben nem volt olyan esemény, amelyről annyit hazudtak volna, amelyet annyira eltorzítottak és beszennyeztek volna, mint az 1956-os magyar forradalom. Ennek az az oka, hogy a forradalomért életüket áldozó fiúk és lányok olyan igazságokat demonstráltak, amelyektől egyaránt viszolyogtak a kommunisták és a liberálisok is. A mai műsorunkban összegyűjtöttük azokat a filmrészleteket, amelyek akkoriban körbejárták a világot, azokat a verseket, amelyek akkor születtek spanyol, dán, svéd, angol, olasz költők tollából, azokat a lelkesítő indulókat, amelyekre utcai tüntetéseket szerveztek szolidaritásból a magyar forradalomért.”
 
Ezúttal az iskola legrátermettebb szavalóit ajánlották műsorunkba a magyar szakos kollégák, akik közreműködésükkel valóban nem okoztak csalódást az iskola diák közönségének:
 
 
    Becsó Gergely 10.N
    Durugy Tamás 11.B
    Jaics Regina 11.N
    Kovács Zsófia 10.N
    Nagy Ferenc 11.B
    Pálinkás Margaréta 10.N
    Pauer Tamás 11.N
    Paulusz Balázs 12.N
    Vanderlik Csenge 10.N
    Zoboki Réka 10.N
 
A műsort Szilágyi Erzsébet és Hujbert István készítette, Pataki Sándor biztosította a technikát.
 
A műsorban elhangzott írások itt olvashatóak el újra: 
A műsorban elhangzott dal szövege: 
 

 

5. A váci börtönkiállítás meglátogatása
 
Október 17-én Kutasi Zsuzsanna és Tóthné Brassói Hilda vezetésével egy osztály, a 10.K tanulói tettek a váci börtön korabeli celláiban egy emlékezetes látogatást, Jendrék Gabriella pedig október 21-én délelőtt látogatott el osztályával, 10.A-val a váci börtönkiállítására.
 
 
 

 
Visszajelzések
 
A nap valódi sikerét az jelzi talán a legjobban, hogy az iskola hivatalos rendezvényeit csak ritkán méltató diákságtól is sok-sok spontánul őszinte szóbeli visszajelzést kaptunk, és bár iskolánkra jellemző a kollegiális műhelymunka, mégsem mindennapi az, hogy néhányan írásba is foglalták köszönetüket és elismerésüket a szervezőknek. Pár részletet közlünk kollégáink szívélyes visszajelzései közül:
 
 
„Köszönöm a szervezők sok-sok munkáját, hogy ezek a színvonalas programok megszülethettek. (...) A közreműködő diákok megérdemelnek egy-egy igazgatói dicséretet!”
Dr. Behányi Rita
***
„Kedves történelem munkaközösség, kedves Szilágyi, Hujbert, Márczy, Mojzes tanárnők és tanár urak! (valamint minden szervező és segítő, akikről nem is tudunk) Nagyon nagy köszönettel tartozunk Nektek, hogy ilyen fantasztikusan megszerveztétek az ünnepi programokat. Hatalmas munka van a háttérben, komoly logisztika a szervezésben! A szötyögős idő ellenére jó volt végigsétálni a városon, és köszi a sok infót, amit összegyűjtöttetek. Jó volt találkozni az ismerős arcokkal, a többi osztállyal, különleges hangulata volt ennek a napnak. Az ünnepség pedig többször is „Gänsehaut”-ot váltott ki belőlem, belőlünk, még a sírást is többször vissza kellett fojtani. Dicséret a szereplő diákoknak, nagyon ügyesek voltak és külön köszönet azért, hogy fejből mondták a verseket! Szóval le a kalappal előttetek, kedves Kollégák, jó, hogy van, aki felvállal ekkora pluszmunkát!
Szigeti Ágota
***
„(...) megköszönöm mindenkinek – az osztályom nevében is – a színvonalas, színes, különleges október 23-áról szóló megemlékező napot. Legyünk büszkék arra, hogy a mi iskolánk ilyen „vállalkozásra” is képes és hajlandó.”
Gergely Zsolt
***
„Csatlakozva Ágota és Zsolt dicsérő szavaihoz, én is csak gratulálni tudok, és megköszönöm a színvonalas műsort, kiállítást és emléktúrát a szervezőknek! :)”
Borosné Paku Beáta
 
 

 
A BorLap Csoport újra nagy stábbal dolgozott az események dokumentálásán:
 
 
 

    1. Látogatás a 301-es parcellánál

 Fotó Pauer Ádám

 Fotó Zachár Panna

 Pauer Ádám felvétele

 Pauer Ádám felvétele

 Pauer Ádám felvétele

 Pauer Ádám szerkesztett felvétele

 


 

    2. Városi séta az ’56-os váci emlékhelyek felkeresésével

    3. Részvétel a „1956 (H)őseink” kiállítás megnyitóján

    4. „A példa csodája” című emlékműsor megtekintése

 Adámi Bence és Prohászka Bianka fotói

 Előadás előtti közös szövegismétlés

 A 2. előadás felvétele

 


 

    5. A váci börtönkiállítás meglátogatása

 (HAMAROSAN)

 (HAMAROSAN)