Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ballagás - 2015

2015-05-08 14:10:18

„Elmegyek, elmegyek, hosszú útra megyek, hosszú út porából köpönyeget veszek” – énekelték ballagóink ezt az ismert bujdosóénekből lett ballagási dalt a május első napján megrendezett ünnepségünkön. 

 
 
 
Úgy tűnik, hogy a hazától, az otthontól való elválás elkerülhetetlenségéről és az ebből fakadó szomorúságról szóló dal nem véletlenül került be ballagóénekként is az iskolától búcsúzó dalok sorába. E gregorián melódiavilágával rokonságot mutató, a porköpönyeg bú és bánat zsinórját megéneklő, a magyar szellemhez oly közelálló képesbeszéd nyelvén szóló, népszerű dallamra indultak el tantermeikből idén is a ballagó diákjaink. 
 
 
 
 
 
 
 

Frey Sára panoráma fotója

És valami valóban végetért a végzőseink számára, egyúttal valami el is elkezdődött, a megszokottól, az ismerttől, a szokatlanhoz, az ismeretlenhez való elindulás vég- és kiindulópontjába érők kettős érzését élte át ezúttal is újra diák, szülő és pedagógus. Az idei ballagásunk minden ünnepélyes epizódja e „valami végleg lezárul és most kezdődik el valami merőben más” elszakadás-élményének jegyében telt, erről igyekezett ünnepélyes méltósággal szólni a megjelent kívül-belül díszbeöltözött közönséghez.

A ballagók bevonulása után az iskolai zászló átadása is azt szimbolizálta, hogy egy új generáció veszi át a most távozók helyét, szerepét. 

 
Lipcsei Dániel 11.G osztályos tanuló Karinthy Frigyes: Előszó című versének elszavalásával azt üzente a végzősöknek, hogy az az egyszeri és megimételhetetlen életük folytatódik-kezdődik el most e pillanatban, amely után már felnőttként meg kell szólani, még akkor is ha „még nem tudom, mit mondok majd, nem én, / De úgy sejtem, örömhírt hoztam én. / Örömhírt, jó hírt, titkot és szivárványt / Nektek, kiket szerettem”.
 
 
A ballagó diákok nevében Véglesi Júlia 12.N osztályos tanulónk mondott egy diáktól csak igazán nagyritkán hallható, növendékeket, pedagógusokat, vendégeinket is egyaránt szíven ütő búcsúbeszédet. Aki esetleg idáig nem értette, érezte, tudta volna, hogy mit jelenethet egy diáknak boronkays növendéknek lenni, az most rácsodálkozhatott Julcsi őszinte, komoly szavai nyomán arra a minőségre, amit ez az iskola jelenthet annak, aki hajlamos e szellemi műhely értékeinek befogadására. 
 
 
Fábián Gábor igazgató úr is az alkalomhoz méltó emelkedettséggel köszönt el a ballagó növendékektől. Beszéde most itt olvasható el újra.  
 
 
Az oklevelek átadása után ünnepségünk immár rendszeres záróepizódja következett, amikor is a végzősök egy léggömböt elengedve egy modern „ballagási dal”-lal eresztették el múltjuk azon buborékát, amit az itt töltött esztendők jelentettek, s szólt a dal a színes luftballonok röpte alatt: „Múltad múlt régesrég, / Volt mi volt, továbbmentél / Menj az úton menj tovább / Ne nézz, ne nézz vissza már"
 
 
Hát jó utat, kedves, ballagók!
 
Hujbert István
 
 

 Mikecs Enikő 360°-os panoráma fotója


Az Arculat Stúdió felvételei:

         - panorámakép a vendégekről
         - a ballagók bevonulása
         - a zászló átadása, 
         - Lipcsei Dániel 11.G, Karinthy Frigyes: Előszó versét szavalta,
     - a ballagó diákok nevében Véglesi Júlia 12.N osztályos tanulónk búcsúzott
         - Fábián Gábor igazgató búcsúztató szavai
         - oklevelek átadása
         - oklevelek átadása 
         - luftballonok az égen, P.Mobil, Menj tovább 15:20 -tól
         - luftballonok az égen

 Molnár Zoltán fotói

  Pauer Ádám fotói

 Tomsics Bertalan fotói


LETÖLTÉS

Mint minden évben, idén is lehetővé tettük, hogy a Borlap Média Csoport által készített válogatott felvételeket teljes méretű változatban is le tudják tölteni a ballagók és hozzátartozóik. A linkek az alábbiakban találhatóak:

  Fotós db MB
 Letöltés Frey Sára 156 725
 Letöltés Mikecs Enikő 337 1133
 Letöltés Molnár Zoltán 157 658
 Letöltés Pauer Ádám 215 525
 Letöltés Tomsics Bertalan 1 137 717
 Letöltés Tomsics Bertalan 2 137 551
    1139 4309