Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Barlangtúra - 2013

2013-04-20 11:46:08

Míg mások ünnepségeken emlékeztek meg a forradalomról, iskolánk egy csapata – köztük én is – március 15-én egy barlangtúrán vettünk részt Borosné Paku Beáta tanárnő vezetésével.

 

 

A Mátyás-barlangot fedeztük fel három csoportban, „barlangász” overállban és védősisakban tetején lámpával illetve kedves segítőkkel. Egy 10 méteres vaslétrán másztunk le a barlang mélyébe. A sötétségben csak a lámpáink voltak az egyetlen fényforrásaink. 
 
Először a „Kápolna” nevezetű teremben találtuk magunkat. Innen több-kevesebb kúszás-mászás és gyaloglás révén értünk el a „Színház”-ba. Itt a szemfüles látogató észrevehette a „színpadból” kiugró súgólyukat, a színpad előtti függönyt és a páholyt, sőt még egy szellem arcot is (a színház fantomja).
 
Az utunk kissé nehezebb lett, következtek a barlang szűkebb része, ennek a barlangászok a találó „Gilisztajárat” nevet adták, és mi tényleg úgy közlekedtünk, mint egy hivatásos giliszta… Miután megküzdöttünk utunk e részével, egy könnyebb szakasz következett, az „Óriások útja”. Ezen a részen felfelé másztunk és „találkoztunk” egy lány elefánttal, ki a szemét rebesgette ránk. Túránk utolsó fele volt a legnehezebb. Egy „Szendvics” nevezetű járaton kellett átjutnunk. Miközben kúsztam tényleg úgy éreztem magam, mint egy szelet sonka vagy sajt egy óriási szendvicsben. Többen közülünk átfűzték magukat a „Micimackó-lyukon” is, ami nevéhez méltó módon igencsak marasztalja a benne áthaladni próbáló gyanútlanokat.
 
 
Akinek ez még mindig nem jelentett elég kihívást, az átfurakodhatott az un. „szülőcsatornán”… hogy ezen hogyan jutottunk át, az olvasó fantáziájára bízom… Kis idő múlva elértünk túránk kezdetéhez a „Kápolná”-hoz. Még mielőtt kimásztunk volna a vaslétrán a szabadba, kipróbáltuk milyen is a barlang teljes csöndben és sötétségben (sötét annyi szent).
 
Ezek után újra kijutottunk a szabad ég alá, ahol a sötétségből kilépve szinte elvakított bennünket a fehér, havas táj.  2-2.5 órát töltöttünk el és közel 2 km-t tettünk meg a barlang mélyében.
 
Mindenkinek teljes szívvel ajánlom a túrát, mert egyszerűen fantasztikus, és mert sosem árt új dolgokat kipróbálni.
 
Plesz Szonja Bianka, 9.C