Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Bazári hangulat

2015-05-06 15:56:38

Iskolánk két 10. A osztályos tanulója, Boroncsok Bence és Dobó Máté részt vett a Győrben az április 17-én imegrendezett 2. Kísérletbazár nevet viselő rendezvényen, melyre Jendrék Miklós készítette fel őket.

A két tanuló a tavalyi alkalommal is megjelent a Mobilis Interaktív kiállítási központ által megrendezett eseményen. Azonban az idén kevesebb kísérletet vittek, és sokkal inkább egy téma köré koncentrálták azokat. Idén elektromágneses úton, főleg indukcióval csináltak, hangosítottak ki hangokat, zenéket.

 Nagyítás

 Nagyítás

Reggel kilenc órakor elkezdődött a rendezvény, mely versenynek nem nevezhető, hiszen csak különdíjak voltak. A nap folyamán győri iskolások, érdeklődő családok, felnőttek érkeztek a helyszínre, és látogatták végig a standokat. „A legjobb dolog az volt, hogy olyan embereket láttam lelkesedni, akikről úgy vélem, az iskolában messzire kerülhetik a fizikát. Talán így érdekesebb, így talán majd rákérdeznek erre a tanáruknál.” – vonta le a rendezvény lényegét Dobó Máté. A versenyzők kaptak ellátást a Mobilistól, így még több időt szánhattak az érdeklődőkre. „Érdekes volt, hogy másképp kell magyarázni egy alsósnak, egy érdeklődő felnőttnek és egy tanárnak. Mindannyian másra kíváncsiak. És neked pontosan tudni kell, ki mit ért, kinek hogyan mondd el.” – foglalta össze a feladat nehézségét Boroncsok Bence.

 

 Nagyítás

Nem csak a standoknál folyt a kísérletezés, de időnként a színpadon is láthattunk a Mobilis demonstrátorai által bemutatott jelenségeket. A résztvevők is körbejárták a „kiállítást”, megnézték a többieket. Akadtak váratlan helyzetek a nap folyamán (eltörő forrasztások stb.), de ezeket szerencsére sikeresen orvosolták tanulóink. A nap végén kiosztották a különdíjakat is. Iskolánk csapatának kettőt is sikerült elhoznia, mindkettő laborlátogatásra ad lehetőséget egyedül, illetve az osztállyal.

Dobó Máté

 Nagyítás


 Fotók a kiállításról

Tavalyi cikkünk