Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Bécsben a boronkaysok

2015-12-08 00:08:51

Iskolánkban már régóta hagyomány a „télindító” Bécsi kirándulás. November huszadikán hajnalban a legtöbb diák még az igazak álmát aludta, mikor mi már útban voltunk Ausztria felé. 

 
Régóta nagy izgalommal vártuk ezt a napot, de sajnos a jelentkezők közül nem mindenki juthatott el idén az Adventi vásárra. A társaság egyik felét kellemetlen meglepetés érte, mikor buszuk Tatabányánál végleg lerobbant.
 
 
A tanulók szerencsésebb része azonban délelőtt tízkor már az osztrák autópályán robogott Bécs felé. Első állomásunk Hundertwasser ház volt. Nem először látogattam meg ezt az egyedi építésű helyet, de még mindig elvarázsol a tökéletlenül tökéletes kivitelezése. A göröngyös járda, csavaros csigalépcső és különböző színekben játszó szökőkút látványa felülmúlhatatlan.
 
 
Ezek után tovább indultunk a Belvedere kastélyhoz, ahol egy kicsi, de annál hangulatosabb adventi vásár fogadott bennünket. Minden olyan volt, mintha egy karácsonyi csodavilágba csöppentünk volna, szólt a zene, rengeteg különböző édesség illatát lehetett érezni a levegőben, és az osztrák hangulat mindenkit azonnal magával ragadott.
 
De nem volt túl sok időnk a lenyűgöző barokk kastélyt csodálni, mivel egy órával később elindultunk következő állomásunkra, Bécs legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vásárára, ami a Rathausplatzon található. Ekkora már a nap is lement, és sajnos az eső is elkezdett esni, de ez sem szeghette a kedvünket, elvarázsolva bolyongtunk a bódésorok között. Itt tényleg mindenki megtalálta a kedvére való vásárfiát, rengeteg forralt bor, mézeskalács és sült kolbász várt ránk.
 
Természetesen azonnal szétszéledtünk, és mindenki kedvére felfedezhette a környék látványosságait, mint például a Votivkirche csipkés tornyait, vagy a Karlsplatz „Art Advent” nevezetű, főként kézműipari termékeket kínáló vásárát.
 
 
Egy nap közel sem elég ahhoz, hogy az ember igazán elmerülhessen Bécs mindig nyüzsgő forgatagában, minden évben érdemes visszalátogatni. Köszönjük szépen a tanárnőknek a szervezést, reméljük jövőre újra lehetőségünk lesz kijutni az adventi vásárra, akkorra talán már teljes létszámmal. 
 
Vanderlik Csenge és Kovács Zsófia 9.N