Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Béres Katalin kiállításának megnyitóján

2015-10-13 02:41:39

Iskolánk galériájában Béres Katalin rajzpedagógus, doktorandusz kiállításának megnyitója október 9-én volt.

A képzőművészeti „idénynyitó” kiállítást Mojzes Zsófia szervezte és a K-Ember zenekar (Kemenes Miklós szavaival élve: K-félEmber) lépett fel három mű erejéig Németh Eszter 12.N osztályos növendékünk énekes kiegészítésében.
 
 
A kiállítást Mojzes Zsófia nyitotta meg, ő méltatta a kiállító munkásságát, s a most hozott anyagának érdemeit, s arra biztatta a jelenlévő diákokat, hogy merítsenek maguknak bátorságot e művekből az önkifejezés szabadságára.
 
Az 1976-os váci születésű kiállító művész, Béres Katalin a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium ének-zene szakán érettségizett, majd a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola zongora szaka mellett a képzőművészeti szakot is elvégezte. Az érettségi után Kolozsvári Grandpierre Miklós festőművész tanítványa lett. Az ő hatására fordult a szürrealizmus világa felé, amiben megtalálta azt a kifejezési módot, ami az egyéniségéhez leginkább közel áll. 1996. februárjától rendszeresen voltak kiállításai (Balassagyarmat, Kemence, Rétság, Pécs), művei bemutatására azóta is rendszeresen több meghívást is kap hazai és külföldi galériáktól. 10 évig foglalkozott sérült gyerekekkel és felnőttekkel, most az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán tanít.
 
Hitvallásásban így nyilatkozik arról, hogy miképpen lett festő: 
Magam sem tudom igazán, csak azt tudom, érzem, hogy szép a világ, mert szín, forma, fény és fénytelenség örök változása. És ez így van az idő hármas egységében, ahogy egymásba játszik múlt a jelennel, a jövővel. Izgalmas és örök, de kinek-kinek más és más. Nekem ilyen! Most ilyen! A következő 20 évben hogyan változik majd számomra ez a világ", az titok, bizonyosság csak egy van: az, hogy a festő festőszemmel, a zenész hangokban, tehát mindenki a maga módján éli meg és "fogalmazza" meg. Miért? Azért, hogy közös legyen, azért, hogy adjon - ha már kaptt egy szeletkét a titokból. Szeletkét - tehetséget..., ami ellene mond a matematikának, mert osztással, a másokkal való megosztással ez nem apad, hanem gyarapszik. Összegezve: vagyok - látok - festek, hogy lássatok, hogy lehessek, hogy festhessek.
 
Aki elmulasztotta volna a hangulatos kiállításmegnyitót, a nívós dzsesszmuzsikát, azoknak az alábbiakban álljék itt a képes-filmes beszámolónk, s feltétlenül ajánljuk mindenkinek megtekintésre élőben is e nagyszerű tárlatot.  
 
Hujbert István


 Az asztali tárlóban bemutatott firkarajzok

 A kiállított Béres Kata művek

 Fotók a kiállításmegnyitóról (Czinege Zsolt)

 Béres Kata és Mojzes Zsófia

 K-Ember és Németh Eszter

 Mojzes Zsófia megnyitója

 K-Ember zárószáma