Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

BME-sek a Boronkayban, Boronkaysok a BME-n

2014-01-30 11:46:50

A Pro Progressio-díj elnyerésével iskolánk lehetőséget kapott arra, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatika Kara (VIK) bemutatkozzon a Boronkayban, majd az iskola diákjai meglátogassák az egyetem laboratóriumait.

 
Október 24-én 11 órakor kezdődött a BME bemutatása, melyet Dr. Kovácsházy Tamás egyetemi docens (Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék), iskolánk volt diákja, valamint a BME HÖK képviselője tartott. Az előadást természetesen telt ház előtt zajlott, melyen 9-12. évfolyamos diákok képviselték az iskolát. Először Kovácsházy Tamás mutatta be a BME-n folyó képzéseket, az egyetemre való bejutás alapkövetelményeit, illetve a BME speciális elvárásait a jelentkezőkkel kapcsolatban. Különös hangsúlyt kaptak a VIK képzései, kiemelve mérnöki pálya elvárásait. Az előadásban fontos szerepet kapott az egyetem befejezése utáni lehetőségek felvázolása, a tanulmányok utáni életpálya bemutatása. Ezután a HÖK képviselője tartott egy oldottabb bemutatót a diákélet szépségeiről (esetleges nehézségeiről), az egyetemen működő klubokról, a kollégiumi életről.
 
 
Befejezésként az előadók válaszoltak a tanulók által feltett kérdésekre, s kiosztották az erre az alkalomra elkészített kiadványt a jelenlévő diákoknak.
 
 
A programsorozat befejező részeként a pályázaton nyertes iskolák diákjai lehetőséget kaptak a BME-n működő laboratóriumok megtekintésére. November 8-án iskolánk 15 tanulója Dr. Minda Mihály vezetésével vett részt a Nyitott Laborok Délutánján. A résztvevők 15-20 fős csoportokban BME-s diákok vezetésével 5 laboratóriumot látogattak meg. A laboratóriumok munkatársai, a laboratóriumban dolgozó PhD hallgatók ismertették az ott folyó kutatásokat, projekteket és rövid bemutatót tartottak az ott zajló munkafolyamatokról. Iskolánk diákjai gépész, informatika, 3D modellező, elektronika, valamint TV adások sugárzásával foglalkozó laboratóriumokat látogattak meg. A három órás bemutató után kis csapatunk feltöltődve élményekkel tele indult haza Vácra.
 
A Pro Progressio-díj elnyerésével vállalt fizika kísérleti bemutatók közül először Kosdon az Arany János Kistérségi Matematikaversenyen tartott Dr. Minda Mihály érdekes előadást a versenyen résztvevő diákok és kísérőik számára, majd Tóthné Brassói Hilda mutatott be kísérleteket a levegő témaköréből a Juhász Gyula Általános Iskola 2. osztályosainak.
 
Dr. Mindáné Kolostori Nóra