Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért

2013-10-01 08:59:33
Magyarországon „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal 2013 tavasza óta tüntetik ki a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusainkat. Idén iskolánk tanárai közül ketten is átvehették e díjat, Dr. Mindáné Kolostori Nóra „Kiváló tehetséggondozó”, Dr. Minda Mihály pedig „Kiváló versenyfelkészítő” elismerésben részesült a 2013. augusztus 28-án ünnepi gálaest keretében a Nemzeti Színházban megrendezett ünnepségen.
 
 
 
A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.
 
Az Országgyűlési Határozattal indított, 2028-ig szóló Nemzeti Tehetség Program egyik célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusokat és szakembereket, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében.
 
A díjat a nyár elején meghirdetett nyilvános felhívás nyomán 2013 nyarán ítélték oda. A meghirdetett három kategóriában összesen közel 799 jelölés érkezett. A díjak odaítéléséről az EMMI, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, az Oktatási Hivatal, MATEHETSZ és a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum delegáltjaiból álló zsűri döntött. A 799 jelölt közül összesen 437 fő részesült kitüntetésben az alábbi kategóriákban:
 
„Kiváló versenyfelkészítő” díjban 202 versenyfelkészítő pedagógus részesült, akik legalább öt tanéven át eredményes munkát végeztek nemzetközi, országos és regionális tanulmányi, szakmai, művészeti és sportversenyekre való felkészítésben.
 
„Kiváló tehetséggondozó” díjban részesült 170 tehetséggondozó, akik legalább öt tanéven keresztül kiemelkedő munkát végeztek olyan gyerekek és tanulók körében, akikhez hátrányos helyzetük, speciális nevelési igényük vagy fiatal koruk okán nem feltétlen kapcsolódik konkrét versenysiker, de fejlesztésük és támogatásuk meghatározza további tanulmányi életútjukat.
 
„Kiváló tehetségsegítő” díjat kapott 65 tehetségsegítő, akik legalább öt tanéven át végeztek áldozatos munkát tehetséggondozó műhelyek működtetésében, tehetséghálózat-fejlesztő munkában illetve egyéb tehetségsegítő szervezői feladatokban.
 
h.i.