Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkay Informatika Verseny 2021/2022

2021-09-14 08:56:00

Kedves Informatikus Kolléganő/Kolléga!

 A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikuma és Gimnáziuma a 2021/2022. tanévben is meghirdeti általános iskolások számára a Boronkay Informatikaversenyt. A verseny ebben az évben is tartogat meglepetéseket, változatos témaköröket ölelünk fel, igyekszünk egy izgalmas, informatikai kalandban részesíteni a résztvevőket.
 
Az informatika verseny feladatai a www.boronkay.hu weblapunk „Általános iskolásoknak” -> „Boronkay versenyek” -> „Informatika Verseny” menüpont alatt érhetőek el. FIGYELEM! Tavaly bennünket is utolért a „technika ördöge”, és összeomlott a weblap és némi keveredés lett a kiírásokban, ezért különösen figyeljenek a verseny dátumára! Minden feladat kiírása előtt szerepeltetjük a 2021/22.-es tanév megnevezését.
 
A verseny eredményeit, a pillanatnyi állását cikkekben tesszük közzé.

(1) A versenyt KÉT KOROSZTÁLYNAK hirdetjük meg:
 
a. első korosztály: nyolcadikosok
 
b. második korosztály: 5-7. évfolyamra járók
 
(2) A versenynek idén sincs részvételi díja.
 
(3) A versenyre úgy lehet jelentkezni, hogy a diák a kiírásban megjelölt határidőre beküldi az első forduló megoldását. Ekkor a versenyben résztvevőként regisztráljuk. Külön jelentkezésre csak a döntőbe jutás esetén van szükség (lásd később)!
 
a. A „lefele” jelentkezést nem fogadjuk el, tehát nyolcadikos tanuló nem jelentkezhet az alacsonyabb évfolyamosoknak kiírt versenyre!
 
b. A „felfele” jelentkezést elfogadjuk, tehát 5-7. korosztályos tanuló, jelentkezhet a nyolcadikosok versenyére, illetve alsó tagozatos jelentkezhet bármelyik korosztály versenyére, de a résztvevők számítsanak arra, hogy a feladatok nívósak, és a döntőben minden segítség nélkül kell helytállniuk!
 
(4) A verseny mindkét korosztálynak HÁROM fordulós lesz: két levelezős forduló és egy döntő.
 
(5) A két korosztály feladatainak kiírása és leadási határideje, valamint a döntők időpontjai KÜLÖNBÖZŐEK!
 
a. Nyolcadikosok:
 
i. Első forduló kiírása, feladatok közzététele: szeptember 20., leadási határideje:     november 2.
 
ii. Második forduló kiírása, feladatok közzététele: november 2., leadási határideje: 2021. december 17.
 
iii. A döntőbe meghívott versenyzők (a 15 legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző) kiértesítése 2022. január 3.
 
iv. A döntőre jelentkezés határideje: 2022. január 7.
 
v. A pót-kiértesítések határideje: 2022. január 10. (amennyiben a pontszáma alapján döntőbe jutott versenyző nem jelentkezik a döntőbe, helyette meghívjuk a sorban utána következőt).
 
vi. A nyolcadikosok döntőjének időpontja 2022. JANUÁR 14. péntek.

b. 5-7. évfolyamosok:
 
i. Első forduló kiírása, feladatok közzététele: október 11., leadási határideje:     2022. január 24.
 
ii. Második forduló kiírása, feladatok közzététele: január 24., leadási határideje:     2022. március 21.
 
iii. A döntőbe meghívott versenyzők (a 15 legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző) kiértesítése: 2022. április 4.
 
iv. A döntőre jelentkezés határideje: 2022. április 8. péntek.
 
v. A pót-kiértesítések határideje: április 11. hétfő (amennyiben a pontszáma alapján döntőbe jutott versenyző nem jelentkezik a döntőbe, helyette meghívjuk a sorban utána következőt).
 
vi. Az 5-7. korosztály döntőjének várható időpontja: 2022. ÁPRILIS 22. péntek.
 
(6) A nyolcadikosok minden levelezős fordulója egy 25 kérdéses elméleti feladatsorból és egy darab gyakorlati feladatból áll, mindkettővel 25-25 pontot lehet szerezni. Az első fordulóban szövegszerkesztés, a másodikban táblázatkezelés lesz a gyakorlati feladat témája. A döntő négy részből áll: egy elméleti feladatsor (25 pont), egy szövegszerkesztési feladat (25 pont), egy táblázatkezelési feladat (25 pont) és egy algoritmizálás-kódolás feladat (25 pont).
 
(7) Az 5-7. korosztályba tartozók minden levelezős fordulója egy 25 kérdéses elméleti feladatsorból és két gyakorlati példából áll, mindhárom feladattal 25-25 pontot lehet szerezni. A döntő négy részből áll: egy elméleti feladatsor (25 pont), egy szövegszerkesztési feladat (25 pont), egy prezentációkészítési feladat (25 pont) és egy számítógépes grafika feladat (25 pont).
 
(8) Az iskolák közötti versenyben azok az iskolák vehetnek részt, melyek legalább három diákot indítanak, és a diákjaik közül legalább egy fő bekerül a döntőbe. A diákjaik által megszerzett pontokat összesítjük, és az alapján dől el, hogy melyik iskola kapja a BIV Vándorkupáját.
 
Üdvözlettel, sikeres versenyeztetést kívánva a Boronkay informatikus csapata nevében:
 
Kemenes Tamás
kemenes.tamas@boronkay.hu
versenyszervező