Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkay Informatika Verseny 2021-22., 8. korosztályos DÖNTŐ, eredmények, beszámoló

2022-02-07 06:53:00

A Boronkay Informatika Versenyt (BIV), jelen tanévben kilencedik alkalommal hirdettük meg, két korosztály számára: 8., és 5-7. osztályosoknak.
A 8. osztályosok versenyén, az első fordulóban 103 fő indult, a másodikban csatlakozott még 2 fő versenyző. A döntőbe a 15 fő legjobban teljesítő versenyzőt szoktuk meghívni, de idén a 15. helyen holtverseny alakult ki, ezért 16 fő versenyzőt hívtunk meg.
A döntőre meghívott versenyzők mindannyian megjelentek, a 2022. január 14-én megrendezett eseményre.
A döntőt Dian János igazgató úr nyitotta meg, biztatva a versenyzőket a minél jobb teljesítményre. Beszédében elemezte a BIV múltját és jelenét.


A döntő első részében, a megjelent diákoknak egy elméleti tesztet kellett megoldaniuk 60 perc alatt. A teszt kérdései felölelték az informatika történetét, az IT alapismereteket, a hálózati ismereteket, az algoritmizálás, kódolás területét és az alkalmazásokat. Beszerkesztettük közéjük az idei levelezős fordulók néhány érdekes kérdését – mivel a verseny célja egyben a tanítás is, kvázi „ellenőrzés” képpen. Az elméleti feladatsorral 25 pontot lehetett szerezni, a legerősebben teljesítő versenyző 19 pontot ért el, ő Pálvölgyi Bence Boldizsár (Váci Juhász Gyula Általános Iskola, 8. évfolyam, felkészítő Ilyés Gábor tanárúr).


A második részben három gyakorlati feladatot kaptak a versenyzők, melyet 90 perc alatt kellett megoldaniuk: egy szövegszerkesztés, egy táblázatkezelés és egy algoritmizálás példát. Az algoritmizálás feladatra Seres Henrik (Szent Márton Katolikus Általános Tagiskola, Borsosberény, 8. évfolyam, felkészítő Király Krisztina tanárnő) adott hibátlan megoldást Python nyelvű kódjával. A táblázatkezelés feladatra Varga Donát József (Karolina Katolikus Általános Iskola, 8. évfolyam, felkészítő Mangó Ildikó tanárnő) nyújtott be hibátlan megoldást. A szövegszerkesztésre beadott legjobb megoldás 84%-os volt, ez Seres Henriké. A 3-4. helyért nagyon szoros versengés alakult ki, többször, több javító szaktanár is felüljavította a két versenyző dolgozatát (Pálvölgyi Bence Boldizsár, versus Kováts Antal – Antal a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola 7. osztályos tanulója, felkészítője Varga Judit tanárnő).

A döntő után, alternatív programként egy robotikafoglalkozáson vehettek részt az érdeklődő diákok és kísérőik, melyet iskolánk tanulói vezettek.
Az eredményhirdetésen megjelent a 8. korosztályos döntő szponzora, a Tigra Informatika Kft. képviselője - Lange Péter úr -, gazdasági igazgató. Az eredményhirdetést Dian János igazgató úr nyitotta meg, beszédében feltárva a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, versenyeztetéssel kapcsolatos céljait, attitűdjét. Lange Péter úr ismertette a Tigra Informatika Kft. tevékenységét, és elmondta, hogy miért fontos számukra az informatikai versenyek támogatása. A versenyzőket felkészítő tanárok és a versenyzők emléklapokat vehettek át, majd Lange Péter úr átadta az első három helyezett okleveleit és díjait nettó 30000,-Ft, 50000,-Ft és 70000,-Ft értékben. A versenyzők és a saját nevünkben is, köszönjük a Tigra Infromatika Kft. nagylelkű támogatását!



Az első három helyezett:

1.  Seres Henrik                              Szent Márton Katolikus Általános Tagiskoa, Borsosberény
2.  Varga Donát József                   Karolina Katolikus Általános Iskola
3.  Pálvölgyi Bence Boldizsár       Váci Juhász Gyula Általános Iskola

Az eredményhirdetés után betekintést tartottunk, amikor a versenyzők és felkészítőik megnézhették a kapott pontjaikat és a pontozólapokat. A program 15:30-ra ért véget.

  • A verseny segítői, abc sorrendben: 
  • A döntőbe jutott versenyzők, iskoláik és felkészítőik abc sorrendben: 
  • A döntőben kapott pontszámok, és a verseny végére kialakult sorrend: 
  • Az első kettő (levelezős) forduló utáni eredmények: 


Kemenes Tamás
informatika szakmai oktató
versenyfelelős