Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkay-s diákok Estöri Kreatív Történelmi Verseny döntőjében!

2024-03-17 10:57:00

Iskolánk 9. N osztályának csapata (Zsidai Zsófia, Horka Lilla, Zengő Ádám) kiemelkedő teljesítményt nyújtva az 5. helyen jutott be a május 22.-én megrendezendő döntőbe. 
Gratulálunk Nekik!

 

 

Alább olvasható a fiatalok élménybeszámolója:


Március 1-jén, pénteken sor került az Estöri Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjére a budapesti Millenáris Parkban. A helyszínen a korábbi fordulókon legjobban teljesítő 21 csapat jelent meg, amelyek egyike a mi triónk volt. Az ország minden tájáról, sőt, a határokon túlról is érkeztek versenyzők, hogy ismét összemérjék tudásukat – ezúttal már személyesen. 

Ezt megelőzően, az első két forduló is temérdek odafigyelést igényelt; elsőnek egy felmérő kérdéssort kellett teljesítenünk, aztán kezdődött a kreatív oldala a versenynek. Ennek keretein belül először egy választott témájú cikket kértek, amelyet decemberben adtuk be. Már ekkor számtalan órát töltöttünk a könyvtár számítógépei előtt ötleteléssel, szövegírással és -szerkesztéssel. 

A középdöntőben feladatunk két részből állt: egy kreatív kisvideó és prezentáció elkészítéséből, illetve ezek személyes előadásából. Témáiknak hazánkkal, egy választott közép-európai állammal és az EU-val kellett kapcsolatban állnia. Az elsődleges kihívás ezek pontos kiötlése volt, azonban a kapott visszajelzések alapján választásunk helytállónak bizonyult. A kiselőadás előtt levetített, hangulatfelütő videóhoz forgatókönyvet és szöveget írtunk, amelyeket aztán szereplőkként el is játszottunk. A felvételeket magunk készítettük, a vágásban komoly segítséget kaptunk Boronkay-s diáktársunktól, Kondér Csanádtól. 

Ez után következett a prezentáció megalkotása, melyet a szöveg megírásával kezdtünk, majd hozzáigazítottuk a diasort. Nagy figyelmet fordítottunk az előadás begyakorlására, ennek apropóján felkerestünk egy retorikai szakértőt – az MCC munkatársát –, Szabó Eriket, aki hasznos tanácsokkal látott el minket. Eljött a személyes megmérettetés ideje, Budapesten négy fős zsűripanel előtt adtuk elő bemutatónkat. Utolsóként kerültünk sorra, előadásunkig az izgalmak mellett igyekeztük kiélvezni a lehetőséget. Habár a megmérettetésben az elsődleges cél minél több pontot, magasabb helyezést bezsebelni, ez a forduló számunkra többet jelentett; az utazás, együtt töltött idő, pazar helyszín és szervezés nagyban hozzájárultak az élményhez. Ezt tovább fokozta a kedves, pozitív visszajelzés is; továbbá sikeresen rajta vagyunk a továbbjutó csapatok listáján! 

 

Zsidai Zsófia, Zengő Ádám

Váci Boronkay Gimnázium

2024. március 7.

 

Diákjaink előadása az alábbi linken tekinthető meg (6:06:20-tól)

www.youtube.com/watch?v=PC8950q6lf8