Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkays csapat nyerte meg idén az Audi Kreaktivity vetélkedőt

2015-12-03 11:17:35

Az Audi Hungaria 2015. november 20-án immár tizedik alkalommal rendezte meg az „Audi Technik Kreaktivity 2015” műszaki vetélkedőt, amelyet minden évben középiskolás tanulók számára szervez meg a győri négykarikás vállalat. Az idei tanévben szakközépiskolánkból három csapat is nevezett a megmérettetésre, és egyikőjük fel is állhatott a dobogó legfelsőbb fokára.

 
 
(a kockás inges versenyző autója startol)
Csapataink voltak:
 
 Spring team (14.A/2)
Gimesi Gellért, Czene Ádám, Szabó Péter, Bán Dániel; 
 
 
   Hybrid Monkeys (12.B)
Piller Rudolf, Szmandray Marcell, Tar Bálint, Kemenes Miklós;
 
 
   Implulse (11.B)
Balogh Levente, Gyetvai Kevin, Manajló Iván, Mata Zsombor (13.A)
 
 
Felkészítő tanár:
Marton Gábor.
 
Az autógyár „Pipacs” Rendezvénytermében összegyűlt versenyzőknek idén is az volt versenyfeladata, hogy egy olyan járművet tervezzenek és építsenek, amely álló helyzetből indulva a legrövidebb idő alatt képes megtenni a 14 méter hosszú és 1 méter széles, 20°-os emelkedőkkel nehezített pályát. A verseny szabályzata szerint a csapatok a távirányításon és a belső égésű motorokon kívül bármilyen meghajtást tervezhettek, energiaforrásként pedig maximum csak egy 1,5 V-os góliát elemet használhattak. A verseny kieséses rendszerű volt, az előfutamot középfutam követte, majd döntő zárta a küzdelmeket.
 
„A rendezvény teret ad a középiskolások fantáziájának a műszaki területeken“, mondta Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. „Fontosnak tartjuk, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok érdeklődését felkeltsük a járműipar iránt és vonzóvá tegyük számukra a műszaki pályát.”
 
Az idei megmérettetésen az ország számos középiskolájából és szakközépiskolájából összesen 14 csapat kvalifikálta magát a döntőbe, amelyből Győrben végülis 13 versenyzett. A szakmai zsűri a műszaki kivitelezés, a sebesség és a kreativitás mellett hangsúlyt fektetett az innovatív megoldásokra is. 
 
Már a „szabad edzés” során kiderült, hogy a Spring team-nek nagy esélye lehet valamely dobogós hely megszerzésére. Sajnos a másik két csapatunk már az elejétől fogva technikai problémákkal küzdött.
 
 
Az előfutamok során a Spring team tehát sikerrel vette az akadályt. A Hydrid Monkeys és az Impulse csapata csak vigaszágra került. A Spring team a középfutamot is meggyőző előnnyel nyerte meg, így a döntőbe egyenes ágon kvalifikálhatta magát. A másik két csapatunk a vigaszágon is elbúcsúzott a továbbjutás lehetőségétől. A döntő során aztán végképp bebizonyosodott, hogy a boronkays Spring Team valóban egy nagyon jól átgondolt konstrukciót hozott létre, így hibátlanul teljesítette újra a pályát és győzött a 2015-ös Kreaktivityn.
 
Vendéglátóink egyébként a versenyhez újra remek körülményeket teremtettek, így minden feltétel adott volt arra, hogy a versenyzők a legjobbat hozzák ki a modelljeikből. A jó hangulatot Szujó Zoltán szakkommentátor aktív és szellemes jelenléte is szavatolta.
 
A Spring team autójának szinte minden elemét növendékeink a Boronkay tanüzemében kézi- ill. gépi forgácsolással saját maguk munkáltak meg. A hajtást, egy áttételen keresztül, két rugó biztosította, amely felhúzás után a meghajtott kerékre adta le a nyomatékot. Hogy a srácok mennyit dolgoztak a jármű megalkotásával, azt pontosan nem tudták megmondani, annyi biztosnak tűnik, hogy a kész autóba összesen, minimum 250-300 munkaórát „tettek bele”. A kiírástól számítva e négy fő minden szabadidejében szinte kizárólag csak az autó építésével foglalkozott. A Hybrdi Monkeys autója Lego alapú, az Ipmulsé pedig egy lentkerekes autó volt. 
 
A versenyzők külön köszönetüket fejezik ki:
Veres Józsefnek, Kovács Kálmánnak, Megyeri Balázsnak, Gergely Zsoltnak
 
 
A győztes Spring team csapata