Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkaysok a frankofón fesztiválon

2014-03-11 08:38:59

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a frankofón fesztivált, amelynek keretében a francia nyelvhez és kultúrához kötődő programokkal várták az érdeklődőket. Budapest mellett Miskolc, Szeged, Pécs és Debrecen is csatlakozott francia filmbemutatókkal, előadásokkal a frankofónia világnapjához. 

A boronkays diákok kis csoportja is ellátogatott március 7-én az Uránia moziba, ahol a Szerelem a felhők felett című romantikus vígjáték premierjére a film rendezőjét, Alexandre Castagnettit is meghívták. Bíztunk benne, hogy nem egy szirupos rózsaszín filmet látunk majd, hanem igazi francia vígjátékot, ahol a humor garantált. Bár a filmben a klisékből és romantikus elemekből nem volt hiány, jócskán jutott a vicces fordulatokból is, amelyek végül feldobták a nem túl bonyolult történetet: egy volt szerelmespár véletlenül egymás mellett utazik Nex Yorkból Párizsba, így lehetőségük van az akkor lezáratlan kapcsolatukat a repülőgép közönsége előtt tisztázni. 
 
Egy művészi alkotás, legyen az mozi, színház, zene vagy képzőművészet, mindig egyéni elbírálás alá esik, hiszen különböző ízlésünk, elvárásaink vannak. A hölgyeknek általában jobban tetszenek az ilyen típusú romantikus filmek, így elsősorban azoknak tudjuk e produkciót ajánlani, akik ezt a műfajt kedvelik, de a francia nyelv miatt is érdemes egyszer megnézni, amikor könnyedebb szórakozásra vágyunk és olyan fordulatokat szeretnénk franciául hallani az érzelmek témakörében, amelyeket egy tanár óra keretében biztosan nem fog használni. 
 
A film után a fiatal, életvidám és művészi allűröktől mentes Castagnetti beavatta a közönséget a filmforgatás kulisszatitkaiba: megtudtuk, hogy kislánya is játszott a filmben, hogy az Eiffel-tornyos jelenet volt a legdrágább és hogy a színészek is segítették ötleteikkel a forgatást. Külön kiemelte az Uránia filmszínház dísztermének varázsát, amelyhez hasonlót Franciaországban nem lehet találni.
 
Köszönöm diákjaimnak, hogy részt vettünk egy filmbemutatón, amelyet a rendezővel folytatott beszélgetés és az indiai kávézó nagymértékben feldobott. Remélhetőleg jövőre is lesz időnk és energiánk, hogy a pénteki buli előtt egy kulturális francia program is beleférjen az életünkbe! 
 
Trieb Veronika