Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkaysok a Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumban

2016-04-08 10:31:01

Tovább folytatódott április 7-én a Nemzeti Tehetség Program támogatásával „A matematikai határai” címen indított program a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakközépiskolája és Gimnáziumában.

 
 
A Pencen található Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumba látogatott a programban résztvevő 20 tanuló. Az egész délelőttös programon Dr. Kenyeres Ambrus geofizikus, az obszervatórium vezetője mutatta be az Obszervatóriumban folyó szakmai munkát. Ezt követően a K-GEO Kalibráló Labor vezetője Virág Gábor tartott érdekes előadást a távolságmérés történeti fejlődéséről, a mértékegységrendszerek egységesítéséről és az etalonok pontosságáról. Az Obszervatórium kertjében a gyerekek Galambos István, a GNNS szolgáltató központ vezetője segítségével kipróbálhatták a GPS műszerrel végzett terepi munkát, és megismerkedtek az Obszervatórium mérőeszközeivel (szeizmográf, meteorológiai műszerek, radar szórópont). A tanulmányi kirándulás a KGO történeti- és műszerkiállításának megtekintésével zárult, ahol Virág Gábor kalauzolta végig a kíváncsi résztvevőket a földmérő eszközök 40 éves fejlődésén.
 
 
A program április 18-án fejeződik be a diákcsoportok nyilvános prezentációjával, melyet a Szent György-napi programsorozat keretében rendezünk meg.