Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Debreceni Ádám olimpiai győztes lett Taskentben kémiából

2013-05-05 09:03:45

 

Magyarország csapata másodszor vett részt a Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián, és sikerült a tavalyi eredményeket felülmúlni. A négytagú csapat minden tagja érmet szerzett, átlagpontjaik alapján a résztvevő 17 ország közül csupán az orosz versenyzők előzték meg őket. Különleges siker, hogy a 118 versenyző legjobbja, Sályi Gergő, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium tanulója lett, iskolánk számára pedig az, hogy Debreceni Ádám bronzéremmel térhetett haza.

A 47. Mengyelejev Olimpiára, ami a valamikori szovjet kémiaversenyek utódja, már jó ideje az orosz érdekszférán kívülről is érkeznek versenyzők. Ez a verseny a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészülési idejében van, de feladatai tekintetében még annál is nehezebb és színvonalasabb. A háromfordulós, egy hetes versenyen  elméleti és laboratóriumi problémák megoldását várták el a résztvevőktől, akik ezúttal is a magyar tanulmányi versenyek legjobbjai közül kerültek ki.
 
A verseny szakmai koordinátora a moszkvai Lomonoszov Egyetem volt, a taskenti helyszín is a tudományos intézmény kihelyezett kara volt. A programokból és a helyi résztvevők elbeszéléséből kiderült, hogy az üzbég kormányzat demokratikus berendezkedése ugyan nem mentes az ellentmondásoktól, de az mindenképpen elmondható, hogy az oktatási rendszerbe rengeteg pénzt és energiát fektetnek.
 
A magyar csapat részvételét az utazás költségeit fedező Richter Gedeon Nyrt, MOL Nyrt. és EGIS Nyrt. tette lehetővé a Magyar Kémikusok Egyesülete közreműködésével. A diákok válogatását és felkészítését középiskolai tanáraik mellett az ELTE Kémiai Intézete végezte.
 
A verseny hivatalos nyelve az orosz és az angol volt, de a kísérők a verseny előtti néhány órában lefordíthatták a diákok anyanyelvére a feladatokat. A verseny három versenynapjából kettő elméleti volt. Az első nap 8 problémát kell megoldaniuk, a második nap a kémia öt nagy területéről feladott 3-3 problémából területenként egy megoldását értékelték. A feladatok jellemzője, hogy az átlagos középiskolások tudásszintjétől igyekeztek nem nagyon elszakadni, de a kérdések megoldásához sok ötletre és gondolkodásra volt szükség. Az idei feladatsorokban szerepelt az ókori görög épületek festékeitől a gyógyszerek pontos célbajuttatásáig számtalan téma. A gyakorlati fordulón a hidrogén-peroxid bomlásának sebességét tanulmányozták a versenyzők.
 
Sályi Gergő aranyérem
ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, Budapest,
tanára: Villányi Attila
 
Bolgár Péter ezüstérem
Eötvös József Gimnázium, Tiszaújváros,
tanára: Kissné Ignáth Tünde
 
Debreceni Ádám bronzérem
Boronkay György Gimnázium, Vác,
tanára: Kutasi Zsuzsanna
 
Székely Eszter bronzérem
Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium,
tanára: Albert Attila
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dr. Magyarfalvi Gábor
a csapat kísérője, az ELTE adjunktusa