Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Diákolimpia Eredményességi Díjátadó ünnepsége

2014-02-27 14:39:38

Iskolánk az országos diákolimpiai eredményességi ranglistán az előkelő második helyezést érte el. A díjátadó ünnepségre 2014. február 27-én az MTA Liszt-termében került sor,  amelyen Fábián Gábor, Pajor Ferencné  és Nagy Péter vett részt. 

 
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) díjátadó ünnepségen jutalmazta a diáksportban legeredményesebb iskolák teljesítményét, és köszönte meg a felkészítő testnevelők áldozatkész munkáját. 
 
Az előző tanév során a Diákolimpián az eredményességi pontversenyben az MDSZ a legsikeresebb iskolákat részesítette kitüntetésben, amelyek a legtöbb sportágban indítottak versenyzőt, és a legtöbb helyezést érték el.
 
Az MDSZ minden tanévben meghirdeti a Diákolimpia eredményességi versenyt a sport-tehetséggondozásban egyedülálló versenyrendszerébe nevező és tanulókat indító iskolák között. A 2012/2013. tanévben 16 sportágban, 6 korcsoportban, 2 nemben (fiú, leány), valamint vegyes felállásban – játékos sportverseny, szellemi vetélkedő, labdarúgás I. és II. korcsoport, kispályás floorball I. és II. korcsoport – értékelték az I-VIII. helyezett csapatokat és az egyéni versenyzőket.
 
 
A díjakat átadó Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke köszönetét fejezte ki az áldozatkész munkájukkal a tanulókat felkészítő és a versenyekre elkísérő, sokszor szabadidejükben is dolgozó testnevelő pedagógusoknak, a támogató intézményvezetőknek és a tankerületeknek, amelyek a nevezési díjak és az utazási költségek finanszírozásával hozzájárulnak a tanulók diákolimpiai részvételéhez. Balogh Gábor kiemelte, hogy a testmozgás és a sportolás jelentőségének tudatosítása az iskoláskorú gyermekek körében különösen fontos. A teljes körű iskolai egészségfejlesztés és – annak részeként – a mindennapos testnevelés bevezetése is jelzi, hogy a Magyar Diáksport Szövetség törekvései összhangban vannak az egészségügy és a köznevelés céljaival. A közös célok elérésében a Diákolimpiának kulcsszerepe van, hiszen amellett, hogy az iskolai sport területén továbbra is a tehetséggondozás egyedülálló eseménysorozata, a testmozgás örömét és a játék élményét is magában hordozza.
 
„A sportban mindenki csak győztes lehet, hiszen, ha sportol, már legyőzte önmagát” – fogalmazott Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, aki elismerését fejezte ki a díjazottaknak. Hangsúlyozta, hogy nincs jobb befektetés, mint a fiatalokkal való törődés, foglalkozás. „A jövő nemzedékének tudása, teljesítménye, edzettsége és egészségi állapota az ország számára a legfontosabb kérdés” – emelte ki az államtitkár. Külön köszönetét fejezte ki a Magyar Diáksport Szövetségnek, hogy odafigyel a tehetséges fiatokra, tudatosítja a testmozgás és a sportolás jelentőségét az iskoláskorú gyermekek körében, hiszen a hazai iskolai sport kiemelkedő jelentőségű versenyrendszerét működteti a Diákolimpia eseménysorozattal.
 
Marekné Dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke köszöntő beszédében megerősítette, hogy a KLIK feladatának tekinti, hogy a köznevelési intézményekben felhívja a figyelmet a sport, a testmozgás és az egészséges életmód fontosságára. Éppen ezért kötött együttműködést a Magyar Diáksport Szövetséggel, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a diákok szervezett formában, minél több sportágban kipróbálhassák magukat, és ezáltal életük szerves részévé váljon a testmozgás. „A sportban megtanulunk együtt küzdeni egy célért, megtanulunk alkalmazkodni a változó feltételekhez és társakhoz. Mindezek a tulajdonságok egy életen keresztül kísérik el azt, aki ezt fiatalon megtanulta, megszokta" – mondta a KLIK elnöke.
 
A középiskolák sorrendje a következő volt:
 
1. Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium
2. Váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium
3. Szolnoki Széchenyi István Gimnázium
4. Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
5. Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
6. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
7. Győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola
 
A további sorrend innen érhető el.
 
 
Diáksport Portál

 Szmandray Marcell fotói