Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Diákújságíróink szakmai napja Budapesten

2015-02-16 10:33:22

A borlapos csoportunk néhány tagjával 2015. február 13-án pénteken (!) a rossz hírét megcáfolóan szerencsés és hasznos szakmai napon vettünk részt Budapesten.

 
 
Első utunk a KUBIK Galériába vezetett, ahol Badits Marcell gyűjtő az elmúlt 30-40 év filmjeinek magyar plakátjaiból való válogatását tekintettük meg. A kiállítás után ellátogattunk az Országház megújult terére, majd egy órás sétát tettünk idegenvezetővel a törvényhozásunk impozáns épületében.
 
 
 
 
A nemrégiben renovált Vígadóban megnéztük a magyar animáció 100 esztendejét bemutató kiállítást, majd átsétáltunk Budára a Heti Válasz szerkesztőségébe, ahol a lap egyik szerkesztője, iskolánk egykori diákja, Laky Zoltán fogadott bennünket. (A Junior Prima Primissima díjas újságíróról itt olvasható egy cikkünk.) Zoltán egy kétórás intenzív „újságírókurzus” keretében elmondta a lapkészítés menetét, beavatta diákjainkat sok-sok műhelytitokba, és szívesen válaszolt a sajtóetikai felvetéseikre is. A látogatásunk alkalmából bemehettünk a képszerkesztő és a tördelő kollégák irodáiba, ahol a munkatársak kedvesen, sok praktikus jó tanácsot adva válaszoltak a diákújságírók kérdéseire. 
 
 
A szakmai napot a Térszínház Tartuffe előadása zárta, amelynek első próbáján már volt szerencsénk részt venni egy két évvel ezelőtti hasonló tanulmányi úton. Az előadás után egy tea mellett a darab rendezőjével, Bucz Hunorral is alkalmunk nyílt egy kis személyes beszélgetésre. Az előadáson Trieb Veronika tanárnő is velünk volt a faktos csoportjának három növendékével. 
 
Mint a nap szervezője a diákjaink nevében is hálás köszönettel tartozom a Heti Válasz szerkesztőségének a szívélyes fogadtatásért és személyesen Laky Zoltánnak nagyon köszönöm a nagyszerű lehetőséget, hogy a Bor-lap szerkesztői komoly szakmai szempontokat kaphattak tőle a későbbi munkájukhoz. 
 
Hujbert István