Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Diákunk Kazahsztánban kobyz zenei versenyen

2016-09-23 17:38:34

Fehér Boglárka 9.N osztályos tanulónk szeptember 8-11-én részt vett a kazahsztáni Asztanában a Fiatal Kobyz-játékosok Tlep Aspantayuly Nemzetközi Versenyén.

 
 
A kazahsztáni Tilep Kobyz Palota adott otthont a versenynek, majd az azt követő nagy szabású díjátadó gála és koncert a Béke és Megbékélés Palotájának operaszínpadán volt, amelyet a Kazah Köztársaság függetlenségének kikiáltása alkalmából rendeztek meg a vendéglátók. E különleges versenyen 27 ország 30 fiatal muzsikusa (Kazahsztánból többen is voltak), a hazánkat képviselő Boglárka mellett Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Törökország, Egyesült Államok, Dél-Korea, India fiatal tehetségei vettek részt. Nagyon változatos hangszer- és dallamvilág jelent meg, amit népi vonós hangszereken szólaltattak meg. 
 
A legfiatalabb csoportban, amelyben Boglárka is részt vett, az első helyezést Zsibek Maadanbekova (Kirgiz Köztársaság) nyerte, a második helyen Martin Vladimirov (Bulgária), a harmadik helyen Karagoz Halieva (Kazahsztán) végzett. A felnőtt csoport Grand Prix győztese kínai, első helyezettje dél-koreai, a második kazahsztáni, a harmadik mongóliai muzsikus lett. Minden versenyző és Boglárka is egy szép, díszes oklevéllel tért haza, s egy feledhetetlen élmény emlékével. A fiatalok között szép barátságok szövődtek, remek hangulatban telt el a három nap. 
 
Boglárka a váci Bartók Béla Zeneiskolában gordonkát és zongorát tanul. A Regélő Fehér Táltos Dobcsapat tagjaként játszik a kazakh népi hangszeren, a kobyzon. Ezen a hangszeren hasonlóképpen kell játszani, mint a gordonkán, így Boglárka a csellótudását felhasználva tanult meg kobyzolni.
 
 
Nyáron egy nemzetközi hagyományőrző rendezvényen (a kurultájon) vett részt a dobcsapattal. Itt találkozott Sapar Iskakov úrral, aki a kobyz emlékverseny megálmodója és létrehozója. Sapar úr magyarországi tartózkodása alatt kobyzost keresett, de nem talált, amíg be nem lépett Bugacon a kurultájon a dobcsapat jurtájába, ahol Boglárka a vendég tiszteletére egy kazakh népdalt játszott el kobyzon. Azonnal meghívta őt az asztanai hangversenyre.
 
Érdekes tapasztalata volt Boglárkának az, hogy mindenütt, a legmodernebb helyszíneken, az épületek falán, a reptéren, néhol még az öltözködésben is fellelhetőek az ősi kazah népi motívumok, amelyek némelyike a magyar honfoglaláskori motívumvilágra is hasonlít. Ez nem lehet véletlen, hiszen a kazahok maguk is úgy tartják, hogy a magyarság a legnyugatibb hun-szkíta népesség, azaz rokon népnek tartanak bennünket. 
 
Hujbert István