Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Drogprevenciós előadás volt az iskolánkban

2016-10-24 07:45:20
Zsúfolásig megtelt a D148-as terem 2016. október 5-én, amikor a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület „A gyáva” közös drogprevenciós célú előadását tekinthették meg növendékeink. 
 
 
A 60 perces előadást a középiskolás korosztálynak szánták az alkotók, amelyben egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia, és megismerhettük az apját, aki mindezt végignézte, hallgatta, élte. A darabban az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelt zavarba ejtően személyes párbeszédek, belső monológok hangzottak el, humoros és keserű helyzetek elevenedtek meg. A dráma legfőbb kérdései voltak: Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a „könnyebb” utat, ha úgy érezzük az életünk zsákutcába ért?
 
 
Az előadás szövegkönyve a kábítószer függőségükről valló emberek személyes dokumentumaiból, valamint kortárs alkotók írásaiból készült. (Kovács Krisztián, Scherer Péter, Gyulay Eszter, Surányi Judit voltak a szerzők.)
 
 
A színdarab elnyerte a 2011-es évi, VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját a 2012-es ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját, s nem utolsó sorban e napon diákjaink elismerését is. A sodró erejű előadás után szinte mindenki azzal az élménnyel távozott, hogy a most bemutatott pokoljárásba soha, de soha nem érdemes belesodródnia senkinek. 
 
 
A darabot Scherer Péter rendezte, egyben ő játszotta az apa szerepét, partnere pedig a Fiút rendkívüli hitelességgel alakító Kovács Krisztián volt.
 
 
Közös kép az előadás után: 
munkatársunk, Pataki Sándor és a darab rendezője, Scherer Péter