Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Egy sokoldalú tehetségünk: Tóth Károly

2014-05-20 20:19:49

E csendes, szerény fiatalember sosem kürtölné világgá sikereit, úgyhogy hát megtesszük ezt most mi, e lap szerkesztői, ugyanis idén Károly kiváló sport eredményei mellett még két olyan tanulmányi eredményével is kivívta az iskola elismerését, amelyre nem minden esztendőben szokott még ebben az erős iskolai mezőnyben sem sor kerülni: egyaránt kiválóan szerepelt mind a matematika, mind a történelem tantárgyakból az OKTV döntőiben. 

Az idei matematika OKTV-n Tóth Károly (11.b) Véglesiné Bíró Erzsébet tanítványaként az 5. helyen végzett, történelemből pedig az előkelő huszonegyediken. (E tárgyból Molnár Mária készítette fel a versenyre, Márczy Gábor volt a történelemtanára.) Mindkét eredmény remek lenne már önmagában is, de a történelmét még az teszi még értékesebbé, hogy e tárgyból a gimnazisták között mérette meg magát e boronkays kiválóságunk.
 
Úgy tűnik, ezek a sikerek nem előzmény nélküliek voltak, hiszen Károly már 2012 tavaszán a 9. évfolyamosok között Márczy Gábor tanítványaként 88%-os teljesítménnyel nyerte meg a Savaria Történelem Tanulmányi Verseny megyei döntőjét és tavaly májusban a Pécsett megrendezett Simonyi Károly Elektrotechnika Versenyen csapatban elért eredményével is felhívta magára a figyelmet: a 12 csapat közül a 3. helyezést szerezték meg, ő maga pedig egyéniben a 45 versenyző közül a 4. helyen végzett. (Felkészítő Rauscher István volt.) Idén a Gordiusz matematika versenyen, szintén Véglesiné Bíró Erzsébet tanítványaként ezüstérmes lett.
 
 
A tanulmányi sikereken túl közben még két sportágban is szép eredményekkel öregbítette iskolánkat. Nagy meglepetésként a megyei sakk diákolimpia selejtezőit idén márciusban a fiú 5., 6. korcsoportos csapatunk nyerte meg, ezzel kivívva magának az országos döntőbe való továbbjutás jogát. E csapatnak is a tagja volt Tóth Károly. Ezután Szombathelyen 2014. májusában e csapat az országos 13. helyen végzett a döntőben. Jellemző a verseny erősségére, hogy csak 2 pont választotta a boronkaysokat az 5 helytől. A sakkcsapat felkészítője Lenngyel Csaba volt. 
 
 
A fiú röplabdásaink Jendrék Miklós vezénylete alatt ezüstérmesek lettek az iskolánkban márciusban megrendezett megyedöntőn, e csapatunk kiváló helytállását szintén Tóth Károly, mint csapattag erősítette.
 
További sok sikert kívánunk Károlynak, gratulálunk felkészítő tanárainak, hogy e tehetséges fiatalemberben ébren tartották, élesztgették a kíváncsiság lángját!
 
Hogy valamely képet alkossanak a teljesítményéről, mellékeljük azt az OKTV dolgozatát, amely városunk egy érdekes, kevésbé feldolgozott történelmi korszakáról szól.
 
E munkája megtekinthető itt: 
 
Hujbert István