Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Életjelek Milánóból 3. rész - Harmadik hetünk Milánóban

2018-07-11 17:33:00

Ezen a héten már rutinosan végezzük mindennapi feladatainkat, mint például a mosást, mosogatást, műanyagok elöblítését a szelektív gyűjtéshez, ami már jobban is megy mindannyiunk számára. Az itteni tömegközlekedést is megszoktuk már és a helyi boltokba, pizzázókba olyan nemes egyszerűséggel járunk, mintha Magyarországon lennénk. Legtöbben nagyon imádjuk az ittlétet habár a meleg néha nagyon tikkasztó tud lenni. Szerencsénkre a szerda esti vihar lehűtötte az időt, így a hét hátra lévő részében is tűrhető volt az időjárás.

Friss hírek a munkahelyekről:

• Home office: továbbra is egy 3D CAD szoftverben dolgozunk, mely annyit jelent, hogy virtuálisan rajzolunk meg térbeli testeket. Feladatunk egy veszélyes-anyag szállító konténer megtervezése az előre megadott méretek alapján. A program megismerése eltartott egy darabig, de sokat segített a mentorunk, Mauro, aki minden konzultáció alkalmával hasznos tanácsokkal látott el minket. A csoport nagy része jól halad, de vannak, akik kissé lemaradtak, őket megpróbáljuk segíteni, hogy mindenki sikeresen elvégezhesse a munkáját.

• Marketiamo: internetes oldalról megvett termékek csomagolását végzik.

• Nuzoo robotics: Kis számítógép (mint raspberry pi) tápegységének és részegységeinek kábelezését kellett megcsinálni, valamint az áramkör kimenő feszültségét 5 voltra kellett állítani, hogy micro USB-t lehessen vele helyettesíteni.

• Dolphin: Az egyik helyi iskolában szeretnék elindítani az első olaszországi eSport projektet. Nagyjából 50 csapatot hoznak létre, akiknek nevet kell választani és elkészíteni a csapatfelállásukat. Az egyes posztokról általunk gyűjtött információ segíti majd a csapat összeállítását. A csapatok év közben egymással versengenének és a végén a legtöbb ponttal rendelkező hat csapat küzdene meg egymással. Azért, hogy a diákok jegyei a játék miatt ne romoljanak, a szabályzatban kimondják: ha a csapatban valakinek a jegye valamely tantárgyból rosszabb, mint 5-ös (Olaszországban a jegyek 1-10 vannak), akkor a csapat automatikusan veszíti a meccsét. 

Csütörtökön meglátogatott Dian János igazgató helyettes úr, hogy létünk és munkahelyeink után érdeklődött. Válaszában mindenki hangot adott örömének, hiszen mindannyiunknak sokat jelent, hogy négy hetet tölthet itt a program keretében. A heti munkát péntek este palacsintázással zártuk.

Annak ellenére, hogy már a harmadik hét kezdődik, még bőséggel akadnak látnivalók, érdekes, eldugott helyek, amiket  szabadidőnkben szívesen megnézünk mint például a Sempione park-beli Arco della Pace diadalív. 

A hétvégén sem szenvedtünk hiányt a programokból: szombaton a Como-i tónál járt. A dóm megtekintése után csapatunk egy része a közeli falu strandjára ment fürödni, míg a többiek felvonóval felmentek Brunate kis falujáa, ahonnan elgyalogoltunk a Volta-világítótoronyba, ahonnan ráláthattunk az egész környékre: a havas hegycsúcsoktól az elterülő pusztaságig. Vasárnap a Sforza-kastélyban voltunk, ahol, fegyvereket, páncélokat, szobrokat, étkészleteket, hangszereket, faragványokat és festmények láthattunk.

Kárpáti Márk, Bairaktaris Leonidas, Hidvégi János, Demeter Ádám, Ladjánszki Balázs


A cikksorozat előző részei:

|   1   |   2   |   3   |   4   |