Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

ERASMUS+ program tájékoztató esemény

2023-07-12 11:36:00

Az ERASMUS+ program népszerűsítése céljából 2023. június 8-án sor került egy tájékoztató eseményre a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában. 

Az igazgatóasszony, Gálné Percze Katalin aktív közreműködésével Asztalos Ajtony diákunk tartott egy izgalmas beszámolót, melyben bemutatta saját erasmusos tapasztalatait és a nyelvtanulás lehetőségeit.

Ajtony beszámolt az ERASMUS+ programba való kerülés folyamatáról, valamint a külföldi tanintézmény kiválasztásának menetéről. Részletesen mesélt a nyelvtanulási lehetőségekről és az új környezetben való mindennapi életvitelről. Kiemelte, hogy hat hónapja tartózkodik Chamban, ahol már sikerült szereznie néhány barátot, akik régebb óta élnek itt, és velük tud németül kommunikálni. A nyelvtudásának fejlődése révén nagyobb belátást nyert az itteni emberek életébe.

Az eseményen elhangzott, hogy az itt szerzett tapasztalatok és nyelvi készségek nagyban segítették a diákot. Asztalos Ajtony beszélt arról is, hogy közeledve a karácsonyi időszakhoz, Chamban is feldíszítik a várost, ami varázslatos hangulatot teremt az ünnepekre. Ebből inspirálódva Ajtony maga is feldíszítette az otthonát. Megemlítette azt is, hogy az itteni szokások különböznek a hazaiakétól, ami érdekes és újszerű tapasztalat számára. Az előadáson szó esett egy német nyelvi kurzusról, amelyen részt vett egy helyi nyelviskolában, és hangsúlyozta, hogy ez nagyban hozzájárult a nyelvtudásának fejlődéséhez. Emellett megemlítette, hogy még mindig van hova fejlődnie, különösen a bajor nyelv megértése terén.

Ajtony rámutatott, hogy szakmai szempontból is sokat tanulhat itt. Rengeteg szakmai órán vesz részt, ahol olyan témákat tanul, amelyeket hazai tanulmányai során nem érintett. Példaként említette a magas áramú rendszerek építését és a PLC vezérlő programozását, amelyek fontosak az automatizáláshoz, javításhoz és kezeléshez. Említést tett a Zollner vállalatnál végzett segédkezéséről is, ahol szakmai gyakorlatot szerzett.

Az eseményen jelen lévő diákok és tanárok részére szóróanyagokat osztottak ki, és az igazgatóasszony elmondta, hogy a tanári karon keresztül további tájékoztatást nyújtanak a diákoknak az ERASMUS+ programról és az abban való részvétel lehetőségéről. Az igazgatóasszony nyitott további együttműködésre az ERASMUS+ program terén.

Az esemény célja, hogy felhívja a diákok figyelmét az ERASMUS+ program nyújtotta lehetőségekre, és inspirálja őket a külföldi tanulás és tapasztalatszerzés iránt. Ajtony beszámolója és tapasztalatai alapján látható, hogy az ERASMUS+ programban való részvétel élményekben gazdag, nyelvi és szakmai fejlődést hozó lehetőség a diákok számára. Az iskola és az igazgatóasszony is örömmel támogatja az ERASMUS+ programban való részvételt, és nyitott további együttműködésre ezen a területen.