Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Évzáró ünnepség - 2014

2014-06-24 06:22:07

Évzáró ünnepségünk 2014. június 21-én Kis Dávid szavalatával kezdődött, Szabó Lőrinc A vándor elindul című versét adta elő.

 
Ezután Fábián Gábor igazgató úr osztotta meg tanévzáró gondolatait, s egyben összefoglata az idei év rendkívüli eredményeit. Az alábbiakban részleteket közlünk az elhangzottakból:
 
„Visszanéztem a korábban elmondott tanévzáró beszédeimet, s meg kellett állapítanom, hogy immáron ötödik éve beszélek „rendkívüli” tanévről. (…) Talán nagyképű lenne azt állítani magunkról, hogy a Boronkay több mint egy másik iskola, de talán nem nagyképűség, ha azt mondjuk, hogy „más”, mint egy másik iskola. (…)
 
A teljesség igénye nélkül, területenként hadd említsek néhány eredményt:
 
Sport: 
Atlétáink érmet szereztek mezei futásban, gerelyhajításban, svéd váltóban, súlylökésben, magasugrásban és bajnok lett a 4x400-as váltónk.
Kosarasaink és röplabdásaink is eljutottak az országos döntőig, ahol a röplabdás lányok ötödik helye iskolatörténeti rekord.
Kispályás labdarúgóink immáron négyből negyedszer végeztek az országos döntőn a legjobb négy között, s ezzel az ország legeredményesebb iskolája vagyunk ebben a sportágban, csakúgy mint a duatlonban, ahol ismét több érmet nyertünk. 
De érmekkel tértek haza az úszóink is.
 
Humán területen belül:
Szép eredmény, hogy történelemből, angolból, irodalomból és németből is volt OKTV döntősünk, sőt az utóbbiból TOP 10-es eredményünk. 
De ezen a területen a Boronkay igazi erőssége, hogy ismét több mint 120 diákunk szerzett friss nyelvvizsgát, ami túl azon, hogy plusz felvételi pontokat jelent a továbbtanuláshoz, feltétele a diploma megszerzésének is. Ezért a megléte hatalmas előny a későbbiekre nézve. Ez is azon okok közé tartozik, ami miatt nem csak a nyelvtanáraitok és osztályfőnökeitek, de én magam is ösztönözlek benneteket erre. 
 
Reál terület:
A terület eredményeinek felsorolása évek óta a matematikával kezdődik, ami nem meglepő, hiszen az országos beiskolázású, kiemelt támogatást élvező budapesti Fazekas Gimnázium után mi vagyunk ezen tantárgy második legeredményesebb iskolája. 
Az idén is 16 diákunk jutott be a döntőbe, s közülük négyen végeztek a TOP 10-ben, Gacsályi Márton pedig 2. helyezést ért el. Ezzel egyébként hat évre visszamenőleg mindig fel tudunk mutatni legalább egy dobogóst. 
Fizikából főleg a 9-10. évfolyamosaink szerepeltek kiválóan, több dobogós helyet szerezve, de biológiából és kémiából is sikerült ezeket megtoldani eggyel-eggyel.
 
Szakmai terület: 
OKTV típusú versenye a SZÉTV, ahol mondhatni, elpártolt tőlünk a szerencse, hiszen miközben hatan végeztek a TOP10-ben, nem volt dobogósunk, s ráadásul hárman is a 4. helyen zártak, épp csak lecsúszva róla. De hát, ez legyen a legrosszabb évünk.
A technikusok igazi versenye az OSZTV, amelynek az idei döntőjébe 14-en jutottak el. A gépészek taroltak, hiszen a dobogó mindhárom fokán boronkays állt, de az informatikásaink is elfoglaltak belőle kettőt. 
 
Tudok:
Mondhatni, állandó résztvevői vagyunk a Tudományos munkát bemutató országos versenyeknek is:
Itt a döntőig öt diákunk jutott el, ahol Kovács Szabó Cselgő nagydíjas lett. (…)”
 
 
Az igazgató úr a sikerek felsorolása után kitért még egy pár mondat erejéig iskolánk jövöjét érintő fenntartóváltásra is:
„Kár lenne elhallgatni azokat a történéseket, amelyek a legtöbb szóbeszédre adtak okot ebben a tanévben. Nevezetesen a fenntartóváltást. Sajnos még mindig nem tudok végeredményről beszámolni. 
Van néhány tényszerű adat, amely szerint a diákok, szülők, iskolai dolgozók bőven 90% feletti mértékben támogatták ezt a kezdeményezést. 
Ennek ellenére a tankerület, a KLIK központ és az oktatási államtitkárság nem. 
Kommentár nélkül szeretném felolvasni az indoklás néhány sorát:
A váci Boronkay György szakképző intézmény országosan ismert és kiemelkedő színvonalon
látja el a kötelező és a vállalt feladatait, öregbíti a megye szakképzési színvonalát, az állami, és a korábban önkormányzati iskolarendszer jó hírét. Visszapótlása az állam számára jelentős költségekkel járna. Mint említettem a minisztériumból még nem érkezett hivatalos válasz. 
De történjen bárhogy, a Boronkay az Boronkay marad.”
 
Fábián Gábor beszéde végén így bűcsúzott a diákságtól:
 
„A 307 kiváló vagy kitűnő cím mellett 12 diákunk lett augusztusi vizsgatevékenységre utalva bukás vagy nem osztályozható kategória miatt. Ők azért tanuljanak, legalábbis, ha itt akarják folytatni a középiskolai pályafutásukat.
A szünetre mindenkinek jó pihenést és kellő óvatosságot kívánok. Megkezdődött a nyár, s ezzel megnőtt az egyébként elkerülhető balesetek száma. Közúton, vízben, túrázás közben. Nagyon komolyan kérem tőletek: Ne hősködjetek! Ne menjetek bele bizonytalan kimenetelű dolgokba! A legeslegfontosabb, hogy épségben, egészségben, energiával feltöltődve várok vissza mindenkit!
Ezekkel a gondolatokkal a 2013-2014-es tanévet bezárom.”
 
A beszéd itt olvasható teljes terjedelmében.
 
A tanévzáró utolsó epizódja az elismerő oklevelek átadása volt, majd az igazgató úr köszönetet mondott még az iskola nagylelkű szülői támogatóinak is. 
 
Hujbert István
 
 
 
 
 
 
 
 

 Fotók az évzáróról (Szmandray Marcell)

 Oklevelek átadása (Szmandray Marcell)

 Fábián Gábor beszéde

 Kis Dávid szaval