Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ezüst minősítésű népzenészeink

2014-06-16 17:30:53

Dallos Márton 11.b és Dudás Péter 10.B a „Dunán innen, Tiszán túl" Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági tehetségkutató verseny miskolci döntőjében 2014. május 31-én a „Bálint és bandája” népzenei formációval ezüst minősítést szereztek egy galgamenti dallamokból összeállított kiváló előadással. Felkészítő tanáruk Gunda Ágnes Mária volt.

 
 „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” E Kodály Zoltán gondolat jegyében hírdette meg a „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, amely ezáltal válhatott 2014-ben az összmagyarság ifjúsága élő hagyományainak seregszemléjévé. A május utolsó szombatján Miskolcon, a Művészetek Házában megrendezett döntőn népmese, néptánc, népdal kategóriákban két korcsoportban, kisiskolás kortól gimnazista korig vettek részt a gyermekek. A versenyen az egész Kárpát-medence képviseltette magát, hiszen a szervező Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú megyéből, a Dunántúlról, Erdélyből, a Felvidékről és idén először a kárpátaljai Péterfalváról és a stuttgarti magyarok képviseletében is érkeztek kicsik és nagyok. A neves művészekből álló zsűrinek összesen közel 400 gyermek előadását kellett értékelnie.
 
 
Tehát e valóban rangos népművészeti versenyen lettek növendékeink a „Bálint és bandája” együttes tagjaiként (cimbalmos és brácsás) ezüst minősítésűek. A Pest megyei területi elődöntő 2014. volt Nagykovácsiban, ahol Arany fokozat elnyerésével jutottak tovább a miskolci döntőbe. 
 

 Itt tekinthető meg az elődöntőn, Nagykovácsiban játszott összeállításuk.

 E tehetséges együttes nem ismeretlen már iskolánk tanulói előtt sem, hiszen, ha máshol nem, akkor már láthatták őket 2012. december 20-án a zeneiskolai karácsonyi koncertünkön.

 E rangos zenekar Püspökhatvan és környékén muzsikál a leggyakrabban, s még olyan kiválóságok, mint Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi együttes zanekarvezetője is már megtisztelte egyszer-egyszer egy kis közös muzsikálással az együttest. (2011-es felvétel)