Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ezüstérem a dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpián

2015-03-26 18:02:08

A dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia V-VI. korcsoportos országos döntőjét idén március 21-én Dombóváron rendezték meg, ahol a Tömösvári Sándor által mentorált Busai Franciska 11.B, Dávid Dóra 9.G, Deme Bálint 10.B, Ivanics Márk 11.B összetételű csapatunk második helyezést ért el.

 
 
A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Olimpiai Akadémia együttműködésével 16. éve rendezik meg a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia® vetélkedő sorozatot. A versenyek 2014. decemberében kezdődtek hét online fordulóval, majd két-két országos elődöntőn kellett túljutnia azoknak a csapatoknak, amelyek eljuthattak Dombóvárra és Budapestre. A Tolna megyei településen a középiskolások nyolc-nyolc csapata ült asztalhoz és adott számot felkészültségéről a magyar olimpikonokról és olimpiatörténeti eseményekről.
 
Iskolánkban tartottuk meg március 8-án a területi elődöntőjét, e versenyről itt olvashatnak
 
Busa Franciskát kerestük meg, a Szellemi Diákolimpia régi versenyzőjét, hogy mondjon egy pár szót a dombóvári döntőről, miként élte meg a küzdelmet.
 
„Vácon még nagyon féltünk (legalább is magamról elmondhatom), mert nem tudtuk, mire számíthatunk, milyen erős a többi csapat, de aztán ahogy e fordulón továbbjutottunk, én már úgy voltam vele, hogy ha már eddig eljutottunk, akkor most már nem szabad félvállról venni. Így hát megpróbáltam mindent beleadni. A verseny előtti utolsó három napban készültük a legtöbbet. Akkor talán magam is többet tanultam, meg többet foglalkoztam a verseny „tananyagával”, mint októbertől egészen odáig.
Az országos verseny első fordulója egy riport lett volna a '80-as moszkvai olimpikonokkal, de sajnos egyikük sem tudott eljönni Dombóvárra, úgyhogy nem csak a riportert, hanem a riport alanyt is nekünk kellett eljátszani. A dombóvári Művelődési Házban a tanulók így „képzelt riportot” készítettek az 1980-as moszkvai olimpia érmeseivel, Horváth Lászlóval, Kocsis Ferenccel, Maracskó Tiborral, dr. Nébald Györggyel, Stefanek Gertrúddal, Szombathelyi Tamással, Varga Károllyal, Vaskuti Istvánnal. Ennél a feladatnál mi kaptuk a második legtöbb pontot... Ezután jöttek a hagyományos feladatok: a totó, kakukktojás, villámkérdések, keresztrejtvény, aztán fordulóról fordulóra veszítettünk mindig 3-4 pontot, és így egyre nagyobb lett köztünk és a körmendi (a későbbi győztes) csapat között a különbség. A végére elég nagy előnyt szereztek, s így 34 ponttal vertek meg minket, ők 189, mi 155 pontot szereztünk összesen. A harmadikok Nagykanizsáról jöttek, nekik 135 pont lett a végeredményük. 
Legtöbbször egyébként az volt a baj, hogy nehéz feladatok voltak, kevés idővel. Általában 5 percet kaptunk egy-egy feladatmegoldásra, amihez ennél azért sokkkal többet kellett volna gondolkozni. Mivel ilyenkor minden másodperc számított, ezért ahogy telt az idő, sajnos egyre jobban pánikoltunk... Összeségében azonban nem hibáztathatunk senkit, nekem úgy tűnik, elérhettünk volna még jobb eredményt is. Nekem azért keserű egy kicsit a szám íze, mert személy szerint annál sokkal többet foglalkoztam az anyaggal, hogy „csak” másodikok legyünk, pláne ekkora pontkülönbséggel! De természetesen az idei eredmény azért sokkal szebben mutat, mint a tavalyi negyedik helyünk. E remek eredmény soha nem érhettük volna el Tömösvári Sándor nélkül, aki számolatlanul sok órát foglalkozott a felkészítésünkkel. Köszönet érte neki!”
 
 
A Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia V-VI. korcsoportos országos döntő végeredménye:
 
1. Körmend, Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium
2. Vác, Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium
3. Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium
4. Pécs, Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
5. Kazincbarcika, Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon
6. Monor, József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
7. Pécs, Budai-Városkapu Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola
8. Dombóvár, Illyés Gyula Gimnázium
 
Hujbert István
 

Kapcsolódó írások

 

 Fotók a versenyről, a Diákolimpai honlapjáról


A versenyzők két interjúja:
 
dr. Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozóval Dávid Dóra és Deme Bálint beszélgetett
Dömölky Lídia (Sákovics Józsefné) olimpiai bajnok vívó, edző, szakíróval Busai Franciska készített interjút.
 
Az olimpikon sportolót meghívta Tömösvári Sándor, a videókat készítette: Szmandray Marcell.