Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Finn kutatók jártak iskolánkban

2015-12-10 10:09:07

Iskolánk gépész és elektronika tanárai - Horváth László, Kovács Kálmán, Orgoványi József, Veres József - Horváth Balázs rendszergazda informatikai támogatásával az elmúlt tanévekben a nemzetközi kutatást és fejlesztést elősegítő EUREKA programban egy 3D-s tananyagfejlesztésben vettek részt. A pályázati konzorciumban a főpályázó a HUNGRAND Nonprofit Kft. volt, a technikai hátteret a Leonar3Do International ZRt., a kutatási hátteret az osztrák GeoGebra Institut adta. A Boronkay tanárai pedig a tananyag kidolgozásában és összeállításában, diákjaink pedig az elkészült oktatási segédanyag tesztelésében vettek részt.

 
 
A pályázat és az elkészült oktatóprogram eredményéről az interneten keresztül egy Finn kutatócsoport is értesült, s ennek kapcsán a magyarországi tanulmányútjuk részeként 2015. október 15-én látogattak el iskolánkba.
 
A látogatócsoport tagjai a TTS nevű kutatással, fejlesztéssel és szaktanácsadással foglalkozó szervezetet képviselték. A TTS egy 1924-ben alapított kutatási, fejlesztési és képzési intézet. Tagjai között magánszemélyek, egyesületek és cégek is vannak, s Finnországban hat helységben működnek. (Itt találhatóak.)
 
Most 17-en látogattak el hozzánk, s közöttük volt az intézet igazgatója is. Tőle megtudtuk, hogy a mostani magyarországi útjukon főleg innovatív megoldásokat kereső és alkalmazó cégeket és oktatási intézményeket (rajtunk kívül még a gödöllői Szent István Egyetemen voltak) látogatnak meg. Keresik az ilyen jellegű projekteket, s azok alkalmazási és továbbfejlesztési lehetőségeit.
 
 
A vendégeket iskolánkban, s a fenti pályázat keretében felszerelt 3D-s laborunkban fogadtuk, s itt mutattuk be nekik eredményeinket. Kovács Andrea a HUNGRAND NKft. ügyvezetője a pályázati projektet, Dian János műszaki igazgatóhelyettes iskolánkat, képzéseinket mutatta be. A 3D-s lehetőségeket Kárpáti Zoltán a Leonar3Do cég tulajdonosa és vezetője, a gépész területünkön megvalósult fejlesztésünket pedig Veres József szaktanárunk ismertette. A csoport tagjai figyelemmel meghallgatták a prezentációkat, s feltett kérdéseikből kiderült, hogy érdeklődnek a 3D-s alkalmazások bővítése iránt, s további lehetőségeket látnak ennek fejlesztésére.
 
 
A program végén a számítógépek mögé ültettük vendégeinket, s így mindenki önállóan, a gyakorlatban is kipróbálhatta a 3D-s alkalmazásokat. Az esemény végén a csoport vezetője gratulált eredményeinkhez, s kifejtette az itt tapasztalt pozitív élményeit. Azt, s a jó hírünket is magukkal viszik haza Finnországba. A látogatás emlékeként egy közös csoportkép is készült az aulában. 
 
Dian János
 

 Nagyítás

 


 Fotók finn vendégeink látogatásáról

 A Leonar3Do használata iskolánkban

 A Leonar3Do elektronika program tesztelése