Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Freisták Péter bronzérmes lett a világbajnokságon

2014-10-15 07:01:18

Freisták Péter iskolánk 12.A végzős tanulója 2014. szeptember 27-én az Oklahomában rendezett világbajnokságon 3. helyezést ért el K2-ben, párjával Vidákovich Antallal (Totya).

 

Peti kilenc évesen kezdte a kajakos pályafutását, és már a kezdetekben is tehetségesnek mutatkozott. 12 évesen 3 magyar bajnoksági aranyat tudhatott magának, aminek köszönhetően egyre motiváltabbá vált. Kisgyermekként ugyanúgy megálmodta a sikereket, nemzetközi versenyen a dobogóra való feljutást, mint a többiek.

2014-ben másodéves ifiként ült össze a Pesti UTE-ből való fiúval. Azonnal csapattá kovácsolódtak, és elindultak a síkvízi rangsorolón, ahol 1000 méteren elsők lettek. Sajnos a VB válogatón megbillent a hajó, és így másodikként értek be; ezzel lecsúszva a síkvízi világbajnokságról.

Igaz, hogy erre a versenyre készültek a legtöbbet, mégsem keseredtek el, hanem elindultak a maratón VB válogatón. Egy maratont úgy kell elképzelni, hogy a különböző korcsoportoknak a különböző távokat hatalmas köröket leevezve kell teljesíteni, körönként egy 150 méteres szakaszon futással. (A vízből kiugorva a hajóval a kézben kell szaladni a parton kijelölt futó részen, majd a vízre tenni a hajót, beugrani és menni tovább)

Petinek és társának 22,5 km-t kellett leevezniük, és ezt a távot 10 másodperccel nyerték a válogatón. Úgy érezték, ez a „hab a tortán”, hiszen nem erre a típusú versenyre edzettek korábban, és viszonylag kevés felkészülési idővel mégis meg tudták nyerni.

Amerikába érve az időeltolódás miatt ugyan elfáradtak, de a verseny előtt lehetőség volt még kétszer edzeni, megismerkedni a pályával, vízzel. A verseny az Oklahoma folyón volt megtartva, aminek a folyását szabályozták, így a Duna hullámos és gyorsfolyású vize után Petiéknek könnyű dolguk volt. Már akkor érezték, hogy minden rendben.

A verseny napján, (ottani időjárás szerint fél 10, nálunk fél 5-kor) a páros, egy másik magyar egységgel és 20 másik nemzetiségű hajó rajthoz állt. Petiék a rajtot elrontották, így az első bolyt követve, a másodikat vezették. Az első bolyból folyamatosan lemorzsolódtak a versenyzők, ezért elől végül egy magyar és egy dél-afrikai páros maradt; őket követték Petiék szorosan egy dán ellenféllel.

A 22,5 km-es táv végén Petiéknek finiselnie kellett a dánokkal a dobogós harmadik helyért. A fáradságot és fájdalmat nem érezve, a holtponton átküzdötték magukat, és pontosan 1 óra 33 perc 38 másodperccel a rajtot követően, Petiék hajója harmadikként futott be a célba, őket követte fél másodpercre a dán páros, majd a többiek.

A célban Totya hátranyúlt egy pacsiért, és a boldog páros végre fellélegezhetett. A dobogó tetejére az eredményhirdetésen végül a dél-afrikai páros állhatott fel, a második fokra a magyar páros, a harmadikra Peti és Totya.

Mint később elmondta, Peti nagyon boldog volt, hogy bebizonyíthatta, képes eljutni a világbajnoki dobogóra. És külön öröm, hogy képviselhette hazánkat egy világbajnokságon.

A sportolónak célja az U23-ba való felzárkózás, és a síkvízi 1000 méteren további nemzetközi sikerek elérése. A továbbiakhoz elég motiváció most az ifi pályafutás végére szerzett bronzérem.

Mint magán ember, elsősorban szeretne leérettségizni. Tanulmányait nem tudja egyelőre, hol folytassa tovább. Kilátásban van előtte a Műszaki egyetem vegyészmérnöki kara, de nem hagyja figyelmen kívül a külföldön való továbbtanulást sem.

Péter jelképes üzenete az iskolánknak: „Örülök, hogy ebben az iskolában tanulhatok, és hogy itt támogatják a sportot, sportolókat. Köszönöm az igazgatónak, tanároknak, hogy támogatnak, lehetőséget adnak a versenyzésre, és segítenek az iskolai anyag pótolásában. Tanulás mellett is lehet eredményesen sportolni!”

Továbbá szeretné megköszönni a támogatást, anyukájának, Kertész Ibolyának, aki mindenben támogatta őt, edzőjének, Makrai Csabának, aki nagyon sok mindenben segítette őt, hogy eljuthasson idáig, és a párja edzőjének, Gannoruwa Leventének!

Nagy Zsuzsanna