Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Heti Képriport és a BorLap Média Csoport

2016-09-06 18:48:47

Az aulánkban talán már felfigyelhetett rá minden arra járó, hogy kiállítottuk két tablón is az iskola életét megörökítő legfrissebb képeket, a borlaposok legújabb Heti Képriportját.

 
 
Egy tavalyi kezdeményezés folytatásaként, de idéntől már – a programok sűrűségétől függően – heti-kétheti rendszerességgel kitesszük majd mintegy folyton megújuló tárlatként az eseményeinken készített sajtófotóink legjavát. E képekből aztán Fábián Gábor igazgató úr javaslatára a füldszinti F-szárnyban állandó kiállítás is nyílik.
 
A már jó néhány éve az iskolánkban működő BorLap Média Csoport filmezi, fotózza az intézmény eseményeit, cikkel gazdagítja a honlap tartalmát, saját újságja van, és írásai jelennek meg a negyedévente kiadott BBK Hírlevélben, a tagok Facebookon és önálló honlapon is rendszeresen publikálnak. A csoport mentora, Hujbert István – aki a felelős szerkesztője honlapunknak, s akire az iskola vezetése pár éve rábízta az intézmény digitális kép- és filmarchívumának kezelését is –, fogja össze e lelkes diákcsapatot. 
 
 
Jellemző e diáklelkesedésre, hogy minden szervezés nélkül idén négyen is szívesen eljöttek szabadidejükben az augusztus 24-25-én megrendezett Gólyatáborunkba, ahol újra remek képeket és filmeket vettek fel, honlapunkon itt található egy bővebb válogatás e munkáikból.
 
 
 
Honlapunk talán egyik legnagyobb erőssége a gazdag vizuális tartalom, amely sokkal-sokkal szerényebb mennyiségű és minőségű lenne, ha nem dolgoznának számára e lelkes és tehetséges fiatalok. Nagy büszkeségünkre a BorLap csoportunkból az évek során már kinőtt néhány újságíró, ma is kiállításokon szereplő fotós és művészi pályán tanuló operatőr is, tehát az itt megkezdett alkotó munkájukat immár egy nagyobb „pályán” folytatják tovább, teljesítik ki. 
 
Nem igazán szoktunk a nagy nyilvánosság előtt szorgos munkájukról beszélni, amelyeket egyébként az igazgatóság rendszeresen dicséretben részesít, ezért most ezúttal álljék itt néhány eredményeikre jellemző tavalyi adat:
 
 
A BorLap Médiacsoport létszáma:
A tavalyi tanév elején sokan jelentkeztek, de aztán kevesebben maradtak valóban dolgozni, mindenesetre 92 regisztrált tagot számlált a zártkörű szakmai FB-csoportunk.
  • 15 fő ebből öregdiák volt, akik „visszajártak” a csoportunkba, hogy ma is távolról segítsék, támogassák a fiatalokat,
  • 35 fő volt, akivel élő mentori kapcsolat állt fenn (ennyien fotóztak, filmeztek rendszeresen az iskola számára, írtak cikket a honlapra, vagy a BBK Hírlevélbe),
  • közülük 20 fő lehetett az, akivel szinte szakkörszerűen napi rendszerességgel szakmai kérdéseket beszéltünk meg a szünetekben, délutáni órákon, velük fotózásról, sajtófotó készítésről, sajtóról értekeztünk.
A BorLap Médiacsoport tavalyi tevékenysége:
 
– Iskolai honlapunk
(itt hangsúlyozzuk, e számok csak a tavalyi adatok!):
  • 226 friss képválogatás került fel tavaly a honlapunk Galéria rovatába, amelynek zömét diákjaink készítették, (kb. 20.000 publikált fotó, a digitális archívumba kb. 150.000 kép került)
  • 165 filmet tettünk fel a honlapunkra, amelyek java szintén diákjaink munkája volt, (kb. 40 órányi publikált videó)
  • 241 új cikk készült, ennek kb. negyede-ötöde lehetett diákmunka (50-60 cikk), 
– volt egy sajtófotó kiállításunk (iskolai sajtófotókat, és a diákok saját életéből hozott képeket állítottunk ki)
– egyik öregdiákunk, egykori oszlopos borlaposunk önálló kiállítása volt a legfrissebb fekete-fehér munkáiból (Füzesi Tamás kiállítása)
– elkészült egy újratervezett, új formátumú BorLap szám (bár ezt sajnos nem publikáltuk, mert okafogyottá vált, oly későn tudtuk volna csak kinyomtatni), 
– 4 tavalyi BBK Hírlevélben egy-egy oldal a szakkörösök munkája volt,
– elkészült a BorLap Média Csoport saját honlapja, és FB felülete (ezek szerkesztője Mikecs Enikő, a honlap fejlesztője Róth Bence volt).
 
Minden évben járunk szakmai napon, amikor ellátogatunk egy-egy televíziós, rádiós, újság szerkesztőségbe, sajtófotó-kiállításra, bár mindezekre sajnos tavaly ezúttal nem került sor, de ezt az elmaradást idén kétszeresen is pótolni szeretnénk. (Cikk az első és a mádodik szakmai napunkról.)
 
Várjuk tehát körünkbe „gólyáinkat”, azzal a reménnyel, hogy újabb fiatalos frissülést hoznak a csoportunkba!
 
Jelentkezés most és egész évben folyamatosan:
  • minden osztályfőnöknél, akiknek hétvégéig kiosztunk jelentkezési lapot,
  • Mikecs Enikőnél FB Messengeren,
  • Hujbert Istvánnál személyesen az F020-as irodában, vagy FB Messengeren.
Hujbert István