Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Hidvégi János sikere az EuroSkills versenyen

2023-06-06 09:33:00

Ismét van Boronkays diák a hazánkat képviselő, lengyelországi EuroSkills 2023 versenyre utazó csapatban.

Hidvégi János szoftverfejlesztő szakon végzett diákunk a webfejlesztő kategóriában harcolta ki 2023. április 25-27. között a Szakma Sztár Fesztiválon az indulás jogát – tagja lett a 26 fős Magyar „válogatott” csapatnak. 


Diákunkkal Gyombolainé Cserny Zsuzsanna készített interjút: 

"Amikor Hidvégi János bekerült az osztályomba egy élénk, nyüzsgő diákkal találkoztam, akit érdekelt az informatika sok területe, de igazán a programozás felé fordult. Ez az érdeklődés, elkötelezettség kitartott a négy éven keresztül...

- Érettségi, illetve a 12. évfolyam zárása is a Covid első hullámára esett, hogy érintett ez az időszak? 

- Vizsgára készülés már otthon volt, minden a géphez kötött, nem kellett bejárni, ez sok időt felszabadított. Gondoltam, hogy több időt, energiát tudok fordítani a sógorommal közösen indított vállalkozásba, ahol szállodáknak készítettünk nyilvántartó szoftvereket. A fertőzés hullám ezt is meggyengítette, hiszen a vendéglátó helyek bezártak, alig működtek, így a termékünkre se volt szükségük. Nyáron is zárkózottabb volt az élet a megszokottnál. Elkezdtem a weboldalakat, közösségi fórumokat nézni lehetőségek után. Találtam is, s megtetszett a projektek világa. Elsők között az ipari robotokból kinyert report-ok alapján funkció fejlesztéssel foglalkoztam. De dolgoztam callcenter-eket kiszolgáló szoftvercégnek is kisebb projekteken. Tetszett ez a szabadság. Érdekes, változatos feladatokon dolgoztam lekötöttség nélkül. 

- Emlékeim szerint jelentkeztél egyetemre, hova vettek fel? 

- Corvinus Egyetem Gazdálkodás és menedzsment szakán folytattam tanulmányaimat. A járványtól nem szabadultunk az egyetemi tanulmányaink kezdetét is átformálta. A diákéletből kevés ízelítőt kaptunk. A tanulás viszont megmaradt, ahogy a több szabadidő is, így folytattam a munkát. A közös, kisebb munkák után 2021. telétől vállalkozóként állandó munkatárs lettem. Egy év után egy mélyépítéssel foglalkozó társaságnál láttam meg kihívást jelentő feladatot. Mobil App-ot fejlesztettünk, amely szenzorok, mérések adatai alapján kimutatásokat, grafikonokat készített, vizualizált elmozdulást követte. Önálló projekten dolgozhattam, ami kihívás és élmény volt. S ha már szenzorok és a föld, akkor okos, önjáró traktorokhoz írtam vezérlő programot. Az alkalmazás 3D-ben mutatta a növények és gép pozícióját, a teret elforgatva lehetett vizsgálni, a mozgást nyomonkövetni, vezérelni. 

- Egyedül dolgozol vagy csapatban? 

- A fenti munkákban is csapatban dolgoztam, s egyre inkább irányító, összefogó pozícióban. Jó magunk körül megbízható, ismerős embert tudni, így egy nagyobb fájlszinkronizációval, verziókezeléssel, jogosultsági körök biztosításával, vállalatirányítási rendszerrel kapcsolatos feladatnál volt osztálytársamat, Kostyál Bálintot hívtam. Bálinttal azóta is együtt dolgozunk. Ebből a munkából a szakmai kihívásokon kívül, tanultunk a vállalkozói lét nehézségeiről, a fizetési nehézségeiről, mikor, milyen ütemezésben érdemes számlázni, hogy könnyebben kifizethető legyen a megrendelő cégnek. 

- A hírekből úgy hallottam, hogy 2022. sikeres év volt számodra, számotokra. 

- Valóban. EuroSkills1 webfejlesztés válogató versenyen vettem részt februártól áprilisig három fordulóban. Április végén az eredményhirdetésen megtudtam, hogy 2023. szeptemberében ebben a kategóriában, én képviselhetem hazánkat Gdansk-ban a magyar csapat tagjaként. Ez hatalmas elismerés, amit tovább emel, hogy 2022-es WordSkills versenyen 2. helyezést elérő Sisák Botondot is sikerült megelőznöm. Ez az elismerés lehetőséget és sok munkát hoz magával. Lehetőséget arra, hogy egy jó csapatban tanuljak, fejlődjek. Ugyanakkor szoros napirenddel dolgozom, hogy a készülés beleférjen a nap 24 órájába. A napirend kiszámíthatóságot követel, így a projektmunkák jelenleg nem férnek bele az életembe. Bálinttal egy fiatal, dinamikus, startup-ot idéző csapat részeivé váltunk a bankszektorban. Egyaránt dolgozom csoportvezetőként és továbbfejlesztési irányt kutató, kidolgozó team tagjaként. Szerencsére távolodunk a bezárások időszakától, így a családi vállalkozás is új lendületet, és támogatást is kapott, tehát van feladatom. 

- Ezek szerint a Bosch Hackathon 48 órás kihívása csak hétvégi levezetés volt? 

- Érdekelt milyen is ez. Bálint mellett Kende Zoltán is társult a csapatunkhoz, hogy kipróbáljuk magunkat. Sikerült. Embert próbáló volt, érdekes és izgalmas. Ennél a versenynél a helyszínen fejlesztést választottuk, ami sok pluszt adott a versenyhez, ugyanakkor megtapasztaltuk, hogy egy ablaktalan helységben időtlenség vesz körül. Bementünk nappal, s mikor „nemsokára” kijöttünk már éjszaka volt, majd újra reggel… Izgalmas volt fejlesztési irányt találni, kidolgozni. Sikeren felbuzdulva beneveztünk a K&H hackathon-ra is, csak ebben az esetben az online verziót választva. Nem jött be számunkra. Úgy éreztük a helyi motiváció, a közvetlen kérdésfeltevés lehetősége nekünk inspirálóbb. EuroSkills versenyre készülve a gyakorló feladatokon kívül a mindennapokban hasznosítható fejlesztésünk is van, például a felkészülés adminisztrációját végző alkalmazás. A felkészülés során a magyarországi Szakmasztár versenyen is megjelentünk felkészülési versenyként, ahol több országból érkező társainkkal mérhettem össze a tudásom. Kemény munka volt, de nyertem. Nemsokára Finnországba utazom egy hasonló felkészülési erőpróbára, a szeptemberi megmérettetés előtt. 

- Szeptemberben szurkolunk, s visszavárunk!    

Gyomboilainé Cserny Zsuzsanna 

 

A fényképek forrása: 

https://www.flickr.com/photos/mkik/albums 

További cikk olvasható a versenyről a HTTP Alapítvány honlapján: 

https://www.http-alapitvany.hu/hu/blog/180 
 

Szerkesztői megjegyzés: Azóta a HTTP Alapítvány facebook oldalán értesültünk róla: Hidvégi János a finnországi versenyt is megnyerte!