Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ifjúsági olimpiai ezüstérmes lett Noé Zsombor

2013-02-15 17:10:52

 

A VI. Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztivált 2013. január 15-20. között rendezték meg Sydneyben, amelyen iskolánk diákja, Noé Zsombor 10. P. osztályos tanuló is részt vett.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság szervezi a versenyt minden negyedik évben, a nyári olimpiai játékokat követően,  Sydney városában, kizárólag olimpiai sportágakban. Az AYOF (Australian Youth Olympic Festival) a jövő olimpikonjainak kínál kiváló versenyzési lehetőséget, biztosítva az olimpiai falut és azokat az ünnepségeket (nyitó-, záró-, éremátadó ünnepségek), amelyek hasonlóan magas színvonalúak, mint a felnőtt olimpiai játékokon.  A versenyek zömét azokban a létesítményekben bonyolítják le az Olimpiai Parkban, amelyekben 2000-ben felnőtt ötkarikás viadalokat rendeztek. Az AYOF az olimpiai mozgalom harmadik számú megmérettetése a felnőtt olimpia (nyári, téli) és az ifjúsági ötkarikás játékok (nyári, téli) után.

Zsombortól érdeklődtünk, miképpen alakultak a helyszínen a versenyek?

-  A másfél napos, hosszú utazás után épségben, egészségben megérkeztünk Sydneybe. Az itthoni -10°C-ból a napfényes ausztráliai melegbe, 30-35°C-ba. Nem sok időnk maradt az átállásra, mert következő nap délelőttjén már versenyeztünk. Este részt vettünk a megnyitó ünnepségen, ahol letettük az olimpiai esküt, az ünnepség végén természetesen fellobbant az olimpiai láng is.

Kajak párosban 1000 méteren a 3., 200 méteren 5. helyezést értem el versenyzőtársammal, Vass Péterrel. Nagyon örültem ennek az eredménynek, rendkívül nehéz pályát kellett húzni, hiszen majdnem három hónap kihagyás, illetve téli alapozás után ültem be ismét a hajóba. A rekord hőmérséklet (+48°C) miatt elhalasztották a váltó versenyt, amiben még rajthoz állhattam volna. Nagyon szép emlékekkel, és élményekkel térhettem haza, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából, még három napot tölthettünk el Sydneyben, ami edzés és városnézés jegyében telt.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a versenyen, élményeimet talán legjobban a megnyitón hallott Jacques Rogge-tól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének leveléből vett idézet fejezi ki: „Fantasztikus lehetőség, hogy egymással és egymásért versenyezzetek, megismerjetek egy idegen kultúrát és új barátokat szerezzetek. Az AYOF életetek egyik legnagyobb sportélménye lesz”. Ehhez valóban nem tudok többet hozzáfűzni, azt hiszem, ez valóban így is volt!”

Mi pedig igen büszkék vagyunk rád!

 

10.P