Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

II. Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny döntője

2018-01-23 19:26:00

A Magyar Kultúra Napjához kötődően az idén is a Városházán zajlott a kárpát-medencei fiatalok megmérettetése, melyen iskolánk tanulói is részt vettek.

A versenyt 2010. januárjában rendezték meg először, amikor még csak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalok versenghettek Nyíregyházán az említett megye legjobb középiskolás szónoka címért. A nemes „küzdelem” az elmúlt évek alatt Kárpát-medenceivé nőtte ki magát, így az idén már 6 helyszínen zajlottak elődöntők, amelynek egyik helyszíne városunk, Vác volt. A Partium, Délvidék, Felvidék és az Anyaország egyes városaiban megrendezett vetélkedés legjobbjai jöhettek el január második hétvégéjén egy „végső küzdelemre”. A szatmárnémeti, vajai, sárospataki, váci, szabadkai, révkomáromi elődöntők legjobbjai – összesen tizenheten – a döntőben is magas színvonalú beszédeikkel kápráztatták el a hallgatóságot. A két részből álló verseny első szakaszában az örökváltság témaköréből az otthon megtanult beszédet mondhatták el a középiskolások, míg a második részben mindössze tíz perc felkészülési idejük volt arra, hogy érveljenek azon napi hír mellett, vagy ellen, miszerint a Hold árnyékos oldalára rovarokat akarnak telepíteni.

Nagyítás

1. helyezett: Nagy Benedek

2. helyezett: Kerekes Nikoletta

3. helyezett: Ádám-Veress Laura

A verseny győztese Nagy Benedek, a Tatabányai Árpád Gimnázium tanulója. Második lett Kerekes Nikoletta, aki a Szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban tanul, míg harmadik lett Ádám-Veress Laura, aki a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja. Városunk boronkays diákjai – Papp Mátyás, Baráz Dávid és Lucza Bernadett – is részt vettek és kiválóan szerepeltek olyannyira, hogy egyikük épphogy lemaradt a dobogóról. A döntést az a négy tagú zsűri hozta meg, amelynek elnöke Prof. Dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, társelnöke Prof. Dr. Kulin Ferenc történész, Kölcsey-kutató, tagjai Gosztola Adél színművésznő és Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum főigazgatója volt.

Prof. Dr. Kulin Ferenc történész, Gosztola Adél, Prof. Dr. Jánosi Zoltán, Dudás Tibor

Köszönetét fejezi ki a szervező „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, Vác Város Önkormányzatának és a Váci Szakképzési Centrumnak, hogy a versenyzők és felkészítő tanáraik három napig városunk vendégszeretetét élvezhették.



Gergely Zsolt fotói

Szmandray Marcell készítette

ESTV Híradójának január 15-i adásában közvetítették

Út a döntőig - össszefoglaló

MTVA Térkép című adásának részlete