Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Intarziák fából

2014-10-19 16:18:45
A Boronkay Galériában október 9-én délelőtt 11 órakor egy váci fiatal, Horváth Gabriella fa alkotásaival, folt-képeivel találkozhattunk, amelyet az alkotó édesapja mutatott be a kiállítás megnyitóján.
 
 
 
 
 
„A Fával dolgozó ember az erdő csodálatos ajándékát veszi a kezébe, hogy megmunkálja, hogy alkosson belőle. A „száraz” tudósok azt mondják, a fa rendkívül heterogén matéria.
Mi azt: titokzatos, varázslatokkal teli anyag, amelyet ha valaki megismer, az minden részét, részecskét becsülni tudja, és megálmodja, mi készülhet belőle.” Hadnagy György „Az intarzia művészete”
 
A kiállítás mottója Hadnagy György az Intarziakészítők Országos Egyesülete elnökének szavait idézi. S bár Horváth Gabriella munkái nem a klasszikus értelemben vett intarzia világába vezetnek minket - hiszen a faberakás mesteri munkájának első fázisát láthatjuk, ahol a negatív formákat még nem a „másnemű” fa, hanem a háttérként szolgáló kartonlemez adja - az élő fa tisztelete, s anyagának szeretete éppúgy sugárzik az ő képeiről, mint a nagy intarziakészítő elődeink munkáiból.
 
 
Horváth Gabriella édesapja révén ismerkedett meg mind a faanyagok csodálatos világával, mind az azokat formálni képes szerszámok használatával.
A házi műhelyben megtalálható gépek közül a lombfűrészt (scroll saw) választotta, s a fantáziáját megkapó látványok, elképzelések, élőlények ábrázolásával készítette, készíti folthatású, stilizált kontrasztképeit.
 
Áttört felületű sziluett képei hol könnyebb, hol bonyolultabb vágástechnikával készülnek, a bonyolultak már-már csipkés jelleget öltenek. Ehhez a munkához a legmegfelelőbb anyagnak a 4-6mm vastagságú rétegelt nyírfa lemezt találta. A szép erezetű, szinte fehér nyírfalemez adottságát tekintve könnyen megmunkálható, pácolható, lakkozható.
 
A falemezen előrajzolás után nem ritkán több száz vagy több ezer furatot kell ejteni a kép adottságától függően, majd az apró lukakon keresztül befűzve az 1,5mm átmérőjű fonalszerű acél fűrész szárat, az előrajzolt vonalat követve, óvatosan kell végig vezetni Ez a munka nagy odafigyelést, türelmet és térlátást igényei. Gyakorlással viszont igazi remekművek készülhetnek.
 
Horváth Gabriella munkáiból tükröződik a természethez, a természetben élő emberhez való vonzódása és az ötletes, karikkírozó látványelemek kedvelt alkalmazása egyaránt. Képeinek értékét az adja, hogy szemben a piacon található, lézervágóval készített, sorozatgyártott termékekkel, az Ő munkáit az egyenként tervezett, átgondolt koncepció és az egyedi vonások fémjelzik.
 
A kiállítás képei méltán igyekeznek azok közé a művészi alkotások közé, melyeket az Intarziakészítők Országos Egyesületének tagjai, Szekeres Attila, Linka Sándor, vagy hogy a nagyvilágot is ideidézzük, Steve Good műremekei képviselnek
 
www.intarziastudio.hu
www.stevegood.com
www.sorollsawworkshop.blogspot.com


 Pataki Sándor kiállításmegnyitón készített fotói