Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny

2017-03-31 18:29:55

Városháza Dísztermében 2017. március 18-án rendezték meg az I. Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny döntőjét. 

 

Az immár 7 éves múlttal rendelkező középiskolásokat megszólító, retorikai képességekre, a reformkor ismeretanyagára és az általános tájékozottságra és műveltségre épülő 2 részből álló megmérettetésen 15 versenyzőt láthatott és hallhatott a közönség, akik a váci, a szatmárnémeti, a nyíregyházi, a révkomáromi és a szabadkai elődöntők helyezettjei voltak.
 
A versenyt iskolánk igazgatója, Fábián Gábor nyitotta meg, aki a magyar nyelv megőrzéséről, a magyar-magyar kapcsolatok minél szélesebb körű kiterjesztéséről is szólt köszöntőjében.
 
 
A váci elődöntőből 3 boronkays diák – Klein Ádám Gyula, Papp Mátyás, Nagy Ferenc – jutott tovább, akik a döntőben is tisztességgel helyt álltak. Közülük kiemelendő Klein Ádám Gyula, aki a Kárpát-medence 6. legjobb középiskolás szónoka.
 
 
A versenyt győztese Török Máté, a Komáromi Selye János Gimnázium diákja lett, míg a Szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai – Kerekes Nikoletta és Szeles Réka – vitték el a 2. és 3. helyezésért járó díjat.
 
 
A zsűri tagjai voltak:
Kántor István filmrendező, a Kölcsey Társaság elnökségi tagja,
Fördős Attila, Vác polgármestere,
Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum főigazgatója és
Turek Miklós színművész, a versszínház műfajalapítója.
 
 
Gergely Zsolt tanár úr, a versenyt meghirdető „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület elnöke a döntő zárásakor köszönetét fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Kölcsey Társaságnak, Vác Város Önkormányzatának, a Váci Szakképzési Centrumnak, az Aréna Étteremnek, hogy anyagi segítségnyújtásukkal sikeres rendezvényt hozhatott a Kultúra Magyar Városába.
 
 
A három napig Vácon tartózkodó versenyzőknek a döntő után Papp László mutatta be a város féltve őrzött kincseit, legfontosabb nevezetességeit.
 
(45713-1/2016/FEPOL)
 
Nagyítás
 
 

 Az eseményen készült fotók

 Szmandray Marcell videója

 Híradó riportja (2017.03.30.)