Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Két nap – négy magas szintű elismerés a Boronkay tanárainak

2015-06-03 07:46:44
Négy pedagógusunk vehetett át 2015. május 28-án és 29-én országos szintű díjakat tehetséggondozó munkájuk elismeréseként: Lengyel Csaba – Ericsson Díj; Pajor Ferencné – Magyar Diáksportért Díj; Jendrék Miklós – MesterM Díj; Prehodáné Nagy Éva – Bonis Bona Díj.
 
 
 
Lengyel Csaba
Az Ericsson cég 1998-ban alapította a cégről elnevezett díjat, a mérnökutánpótlás ösztönzése érdekében két tantárgyhoz kötődően, s ezek a matematika és a fizika. Az intézmények felterjesztéseit a Bolyai János Matematika Társulat és az Eötvös Loránd Fizika Társulat bírálja el a MATFUND alapítvány hagyja jóvá. Munkájuk nem könnyű, hiszen évente több száz javaslat közül kell kiválasztani a mindössze nyolc díjazottat. Lengyel tanár úr a közel 20 éves, kiemelkedően eredményes tehetséggondozó tevékenységének köszönhette a díj odaítélését. A legkiemelkedőbb kategóriában, az OKTV-ben több dobogós, sőt győztes tanítványai is vannak, a mellett, hogy döntőse szinte minden évben. Ha pedig az „egyéb” versenyeket is ide vesszük, akkor csak a felsorolás több oldalnyi lenne.
A díjakat Niclas Trouvé Svédország nagykövete és Éry Gábor a cég magyarországi vezérigazgatója adta át a Magyar Tudományos Akadémián.
 
Jendrék Miklós
A MOL 2010-ben alapította a MesterM elnevezésű díját, melyet évente mindössze tíz, a természettudományos oktatásban kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző pedagógus vehet át. Az idei díjakat Fasimon Sándor ügyvezető igazgató adta át a Magyar Nemzeti Galériában. A díj érdekessége, hogy jelenleg a felsőoktatásba járó fiatalok tehetnek felterjesztéseket egykori tanáraikra. Jendrék tanár úr a fizika kategóriában bizonyult méltónak erre a ma már magas elismertségnek örvendő díjra, hiszen több egykori tanítványa is úgy nyilatkozott róla, hogy az ő felkészítő, fizikát megszerettető tevékenységének köszönhetőek nem csak a középiskolás versenyeredményeik, de a pályaválasztásuk, sőt az egyetemen nyújtott teljesítményük is.
 
Pajor Ferencné
A Magyar Diáksport Szövetség 1996-ban alapította a „Magyar Diáksportért” elnevezésű elismerést, melyet minden évben, megyénként egy fő vehet át. 
Pajor Ferencné pályakezdése óta, azaz 1969-től tevékenykedik az iskolai sportban, a versenyfelkészítésekben. Atlétái kiemelkedően eredményesek, hiszen csak az utóbbi tíz évben több mint 100 országos dobogós helyezést értek el a számtalan pontszerző mellett. Az ő munkaközösségi tevékenységének is köszönhető, hogy ugyanezen időszakban lett a Boronkay az ország egyik legeredményesebb iskolája a diákolimpiai versenyek összesített eredményei alapján. 
A díjat Balogh Gábor a szövetség elnöke adta át a Danubius Hotelben.
 
Prehodáné Nagy Éva
A Bonis Bona díjat 2013-ban alapították a „A Nemzet Tehetségeiért”, ahol négy kategóriában az idén 63 díjazott volt. A tanárnő a „kiváló versenyfelkészítő” kategóriában érdemelte ki az elismerést, hiszen tanítványai kiemelkedő eredményeket produkáltak az elmúlt években a különböző matematika versenyeken, s Nagy Gergely révén az idei OKTV győztesnek is ő volt a felkészítője. A díjat Balog Zoltán miniszter és Novák Katalin államtitkár adták át az OKTV eredményhirdetésén.
 
Fábián Gábor
 
Véglesiné Biró Erzsébet, Tóth Károly 12.B, Nagy Gergely 11.P, Prehodáné Nagy Éva, Fábián Gábor