Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kitüntették életmentő diákunkat, Bata Natalit

2014-08-26 16:03:46

Rendkívüli jutalomban részesítette a Soproni Vízmű Zrt. Török Lászlót és Bata Natalit, akik a soproni Tómalom fürdőn mentettek meg nyáron egy bajba jutott férfit. Az alábbiakban idézzük a KISALFÖLD NAPILAP eseményről szóló tudósítását.

 
A Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Rádonyi László rendkívüli jutalomban részesítette a társaság által üzemeltetett Tómalomfürdő úszómesterét, Török Lászlót, aki augusztus 9-én az ügyeletben lévő vízi mentővel, Bata Natalival együtt kimentett és sikeresen újraélesztett egy víz alá került fiatal férfit.
 
Egy harmincéves, fertőrákosi fürdőző elmerült a Tómalom mély vizében, a partról a strandot figyelő úszómester és a vízi mentő azonban időben észrevették a bajt. Gyorsaságuknak és hozzáértésüknek köszönhetően sikerült megmenteniük a férfit, a mentőszolgálat kiérkezéséig fenntartották a keringését.
 
Barátságos, családias hangulatú fürdőhely Sopron határában a tómalmi strand, ám veszélyeket is rejt az élő víz, ami húsz méterre a parttól már négy méter mély. Agusztus 8-án egy harmincéves fiatalember is rosszul ítélte meg saját fizikai erejét és az elemekét is, amikor egy órával ebéd után a vízbe csobbant...
 
– Figyeltük a fürdőzőket, elég sokan voltak a nyári melegben. Láttam a férfit, de közben pásztázta a szemem a többieket is. Amikor újra afelé néztem, csak a karja látszott, mintha megpróbálná elkapni a túlparti stég tartóoszlopát. Azonnal futottunk a csónakokhoz – meséli még mindig az események hatása alatt Török László úszómester. 
 
 
Bata Natali és Török László gyors volt és felkészült. Egy fiatal életet mentettek meg. Fotó: Magasi Dávid
 
Török László, a Soproni Vízmű Zrt. munkatársa ebben a munkakörben új ugyan, de tapasztalt életmentő, viszont a boronkays lány még csak első szezonját tölti ezen a nyáron mint képzett vízi mentő. Néhány napra helyezték Tómalomra, aztán irány a Balaton...
 
– Első és remélhetőleg utolsó ilyen közös akciónk volt, inkább ne legyen ránk szükség. De nagyon örülök, hogy sikerült! – árulja el Natália. Nem is akar részletekbe bocsátkozni. „Ezt vállaltam, ezért vagyok itt, ezt tanultam" – mondja visszafogottan. Annyit azért nagy nehezen elmesél, önmagát is meglepte, milyen higgadt volt a drámai percek alatt. Este viszont nehéz volt elaludni...
 
Török László már tapasztaltnak számít, Bata Natali viszont első szezonját tölti ezen a nyáron képzett vízi mentőként. Fotó: Magasi 
 
– Gyorsan odaértünk a férfihoz, de már nem lélegzett. Azonnal értesítettük a mentőket és a fiatalembert felhúzva a stégre megkezdtük az újraélesztést. 
Nem néztem az órám, de hamar kiértek a hivatásos mentők, addig fenn tudtuk tartani a keringését. Ijesztő belegondolni, hogy mi történhetett volna, ugyanakkor jó érzés, mert sikerült megmenteni egy életet. Hiába ez a dolga az embernek, ehhez nem lehet hozzászokni – mosolyog Török László. 
 
A bajba jutott fertőrákosi fiatalembert egy napig még a soproni kórházban ápolták. Nyilatkozni nem akart, de úgy tudjuk, maradandó sérülés nélkül folytathatja az életét. Ezt pedig most csakis Török Lászlónak és Bata Natalinak köszönheti, akiket – miután mentőautóba emelték az úszót és csónakkal visszatértek a strandra – hatalmas tapssal köszöntöttek a fürdőzők.